Közel 115 ezren szavaztak a 7IGEN-es oktatási népszavazáson

Közel 115 ezren szavaztak a 7IGEN-es oktatási népszavazáson

A magyar oktatási rendszerről szóló alternatív népszavazás eredménye alapján 95 százalék egyetértett a referendum kérdéseiben.

8 szavazónap, egy év küzdelem. Az utcákat járva kiabáltuk, hogy elegünk van. Egymásba kapaszkodva éreztettük, hogy együtt elegen vagyunk!

– így adtak hírt az Egységes Diákfront (EDF) Facebook-oldalán a magyar oktatási rendszerről szóló alternatív népszavazási kampány eredményéről.

A hazai civil szervezet kifejtette:

„Most tényleg bebizonyítottuk, hogy nem vagyunk egyedül, 114 941 ember szavazott, 114 941 ember fogja egymás kezét!”

Az Egységes Diákfront diákaktivistái ugyanakkor azt ígérik, folytatják.

Az aHang szervezet pedig élőben közvetített online sajtótájékoztatón számolt be az alternatív népszavazási kezdeményezés eredményéről, valamint arról, hogyan tovább.

Az online és személyesen is zajló népszavazáson október 23-30. között lehetett voksolni, több mint 1300 aktivista biztosította a szavazás menetét.

Úgy értékelik, óriási siker már önmagában az is, hogy 8 nap alatt sikerült 115 ezer embert mozgósítani a 7IGEN-es referendumon való részvételre. A kampány egészére mikroadományokból 25 milliós forint gyűlt össze. Ez most szimbolikus akció volt, miután a korábban benyújtott népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította.

A hétfőn lezáruló népszavazás mind a 7 kérdésére 95 százalék feletti arányban érkeztek az „igen” szavazatok.

Az aHang részéről úgy gondolják, a következő kampányok és ellenállási formák felélesztése érdekében sikerült most megágyazni célkitűzéseiknek a magyar oktatáspolitikai diskurzusban. A kormányzattal szemben továbbra is kiállnak a magyar pedagógustársadalom és az oktatási rendszer reformja mellett – szögezték le a sajtótájékoztatón.

Emellett az aHang egymillió üres nemzeti konzultációt gyűjtene össze. Úgy vélik, egy üres konzultációs lap egy szavazat a diákok és a tanárok mellett.

Az oktatás reformjáért folytatott küzdelmük folytatásaként az EDF november 17-re, a Nemzetközi Diáknapra hat városban – Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Szegeden, Pécsen és Veszprémben – szervez megmozdulásokat, ezeken pedig a helyi tankerületek központjába is eljuttatnák a népszavazás végeredményét.

Az alternatív népszavazás hét kérdése így hangzott:

⚫ A magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást!

⚫ Széleskörű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett!

⚫ Az oktatásnak legyen súlya a kormányzati politikában, a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló Oktatási Minisztériumot!

⚫ A magyar kormány adjon azonnali minimum 50 százalékos béremelést a pedagógusoknak a pedagógushiány növekedésének megfékezése érdekében!

⚫ Állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát!

⚫ Az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába!

⚫ Pintér Sándor belügyminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre!

Nemrég egyébként az EDF részéről Gajzágó József adott interjút lapunknak a kezdeményezés kapcsán.

(Címlapkép: Krétarajz a 7IGEN-es oktatási népszavazásról a Móricz Zsigmond körtéren - Sándor Zoltán/Alfahír)