Közel kétmillió tonna élelmiszert dobunk ki évente - az LMP a kuka helyett a rászorulókhoz juttatná

Magyarországon jelenleg kétszer annyian éheznek, mint a válság előtt, köztük mintegy 50 ezer gyermek tartósan nem jut elegendő mennyiségű élelmiszerhez. Ezért még nagyobb szükség van, az LMP által már tavaly javasolt Nemzeti Élelmiszerpazarlás Elleni Program beindítására, amelynek keretében civil szervezetek kapnának támogatást ahhoz, hogy a felesleget eljuttathassák a rászorulóknak. Az LMP ehhez a Közösségi Gazdaságfejlesztési Alap 70 milliárd forintos keretéből biztosítana pályázati pénzeket - olvasható a közleményben.

Lengyel Szilvia felhívja a figyelmet: miközben Magyarországon kukában végzik még fogyasztható élelmiszerek, emberek százezrei nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű egészséges élelmiszerhez. Ezért a "családbarát" Fidesznek támogatni kellene a családi gazdaságokat, azok közvetlen értékesítési lehetőségeit, hogy azok növelni tudják a helyben termelt egészséges élelmiszerek mennyiségét.

Támogatni kell a helyi élelmiszer-önellátást, törekedni kell arra, hogy már az alapszintű oktatás keretében megismerkedhessenek a tanulók a kertészkedés alapismereteivel - zárul a közlemény.