Ezer forint nyugdíjemelés miatt ötezer forint mínusz közgyógyellátás – és ez egyelőre így is marad

Ezer forint nyugdíjemelés miatt ötezer forint mínusz közgyógyellátás – és ez egyelőre így is marad

A pénzromlás üteménél is kisebb mértékű nyugdíjemelés miatt 745 forinttal lépte túl a közgyógyellátásra vonatkozó határt Margit néni egy Nagyatád melletti faluban. Az asszony méltányosságból sem kapott semmit – az esetről a Népszava számolt be még tavaly november végén. A 2008 óta egyetlen fillérrel sem emelkedett nyugdíjminimumhoz 105, egyedül élő személy esetében 155 százalékához mint felső határhoz kötött néhány ezer forintos juttatás nagyon sok kisnyugdíjas számára szó szerint az életet, az egészséget jelenti. Vagyis aki egy apró emelés miatt túllépi a a 29 925, illetve 44 175 forintos limitet, az

abszurd módon kevesebbre jogosult, mint az emelés előtt.

A közgyógyellátás eme anomáliájának javítására nyújtott be törvénymódosító javaslatot Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője. Azt indítványozta, hogy a korlát a nyugdíjminimum kétszerese, egyedül élő személy esetén háromszorosa legyen. Az ellenzéki képviselő a javaslat indoklásában hangsúlyozza is:

Hiába emelték minimálisan a nyugdíjakat, rengeteg ember emiatt esett ki a közgyógyellátás kedvezményezettjei közül.

Az indítványt az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága a keddi napon tárgyalta. Stummer kiemelte, a kormányzat előszeretettel ad milliárdokat kommunikációra, gigaépítkezésekre, ez a javaslat azonban nem kerül milliárdokba, de nagyon sok ember életminőségét javítaná.

Lukács László, a bizottság jobbikos tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy

egy ilyen jellegű emelés elviselhető terhet jelentene a költségvetésnek.

Hozzátette, ezt követően az egész közgyógyellátási rendszert is át lehetne vizsgálni, hiszen ott lehetne segítséget nyújtani, hogy megfizethető árú gyógyszerek kerüljenek a piacra.

A Fidesz részéről Kovács József, a bizottság alelnöke megköszönte a felvetést, de hozzátette, a kérdés bonyolultabb, mint ahogy az elhangzott. Mint mondta, valamiféle jövedelememeléshez igazított közgyógyellátást kellene bevezetni, ennek az igénye jogos. Azonban – tette hozzá – nem tudjuk, mennyivel emelné meg ezt a költségvetési sort, mivel a javaslat a jogosultak körét kibővíti. (Emlékeztetőül: az új határ 57 ezer, illetve egyedül élők esetében 85 500 forintos havi jövedelem lenne. – a szerk.)

A fideszes politikus úgy vélte, ez

vitaindítónak jó,

de a következő költségvetés árképzésénél ezt megfelelő egyeztetések keretében bele kell venni.

A költségvetési tételeket időközben – ha nem vis maior helyzetről vagy egyéb problémákról van szó – általában nem nagyon szoktuk módosítani

– tette hozzá Kovács. (A Népszava cikkében felidézi, a közgyógyellátásra 2018-ban 17,9 milliárd forintot szántak, ez 2017-ben még 19,6 milliárd forint volt, vagyis egy év alatt 1,7 milliárd forinttal csökkent ez a költségvetési tétel.)

Stummer válaszában azt mondta, azonosan gondolkodnak erről a rendszerszintű problémáról, és még a kormánypártiak is elismerik, hogy az összeg nem elegendő. Ezért arra kérte a fideszeseket, hogy a megfelelő belső fórumon vitassák meg.

A bizottság a tárgysorozatba vételt 4 igen 9 nem ellenében elutasította.