Közkegyelemre irányuló törvényjavaslat jöhet a Budaházy-ügyben

A Jobbik határozati javaslatát nem fogadta el a kormánypárti többség, de nem utasította el. Morvai és Toroczkai derűlátó.

Toroczkai László, a Jobbik alelnöke egy hónappal ezelőtt, szeptember 3-án a Legfőbb Ügyészség épülete elé szervezett tüntetésen jelentette be, hogy kezdeményezni fogják Budaházy Györgyre és a társaira kirótt összesen 125 év fegyházbüntetés kapcsán a közkegyelmet, illetve a politikai foglyok rehabilitálását. Toroczkai egy újabb tüntetést is kilátásba helyezett a Jobbikos beadvány parlamenti tárgyalásának a napjára.

Nem vagyunk terroristák! Tüntetés Budaházy György mellett

A felhívás szerint várnak mindenkit, akinek elege van a kettős mércéből, aki unja, hogy a valódi bűnözők és gyilkosok röhögnek az igazságszolgáltatáson, miközben hazájukért aggódó diplomás családapákat, szoknyás, kedves arcú fiatalasszonyokat ítéltek tegnap évtizedes fegyházbüntetésekre. A demonstráción 11:30-tól felszólal a főszervező Toroczkai mellett, Hegedűs Lóránt református lelkész, Gaudi-Nagy Tamás nemzeti jogvédő, Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetsége elnöke, illetőleg Sziva Balázs, a Romantikus Erőszak frontembere.

Október 28-án került benyújtásra a Hegedűs Lorántné, Volner János, Z. Kárpát Dániel és Sneider Tamás által aláírt határozati javaslat, amely a 2006-2010 közötti, az állam által indokolatlan önkényt megvalósító fellépés idején elkövetett, politikai indíttatást is magukban hordozó cselekmények megítélésével kapcsolatos jogszabály-módosítások szükségességéről szól.

„Hívok és várok tehát mindenkit 2016. november 2-án (szerdán) 9 órakor a Kossuth térre, az Országház elé, hogy támogató tüntetésünkkel igyekezzünk rábírni a képviselőket arra, hogy fogadják el a határozati javaslatot, és rendezze végre a kormány ezt az elfogadhatatlan helyzetet, ha már fülkeforradalmat és rendszerváltozást ígért Magyarországnak”

 - írta még aznap a Facebookon Toroczkai. Budaházyékat pont egy nappal korábban, az esti órákban szállították el a rendőrök a házőrizetből, és helyezték őket előzetes letartóztatásba.

Összegyűjtötték a Budaházy-ügy legkínzóbb kérdéseit

Az " Igazságtalan a Budaházy-ítélet" nevű oldalt 3500-an kedvelik, és itt is buzdítanak a szerdai tüntetésen való részvételre, amelyen felszólal Morvai Krisztina, Toroczkai László és Budházy Edda. A Kossuth térre szervezett, 9-kor kezdődő figyelemfelhívó tüntetésről mi is beszámoltunk korábban.

Szerda délelőtt mintegy százan jelentek meg a parlament mellett, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a bebörtönzött foglyok mellett. Morvai Krisztina EP-képviselő arra emlékeztetett, hogy „az egyéni kegyelmezés jogát a köztársasági elnök gyakorolja, a többeket érintő úgynevezett közkegyelmet az Országgyűlés”.

Morvai szerint éppen ezért Budaházyék sorsa az országgyűlési képviselők kezében van. A jobbikos határozati javaslat tárgyalása kapcsán azt mondta, „ma megkezdődött valami”, ugyanakkor a javaslat előterjesztése óta megváltoztak a körülmények, Budaházyékat újra bebörtönözték, ezért „tovább kell lépni” és amnesztiát kell követelni.

„Erkölcsi tanulságtétel” – jelentette ki Toroczkai László a demonstráció résztvevőinek számára utalva, és megköszönte azoknak, akik hétköznap, munkaidőben meg tudtak jelenni. „Ez egy olyan morális pont, amikor mindenki eldöntheti, hogy mi a fontos a számára” - tette hozzá a Jobbik alelnöke. Szerinte az a legkevesebb, a minimum, hogy kiálljunk a honfitársaink mellett, „akik kizárólag azért vannak most rácsok mögé zárva, mert tenni akartak valamit a hazánkért”.

Toroczkai úgy fogalmazott: nem szabad mérlegelni, hogy mindennel egyetértettünk-e Budaházyval, hiszen ő is sokat vitatkozott vele, de soha egyetlen egy pillanatra sem merült fel benne kétely azzal kapcsolatban, hogy "Budaházy jót akar a magyar hazának".

A Jobbik alelnöke leszögezte: ha hagyjuk, hogy brutális bűnözőkkel zárják össze a hazafiakat, akkor ne reménykedjünk magyar feltámadásban. Toroczkai arról is beszélt: nem számít az MSZP képviselőinek a támogatására, mert „nem részei a magyar nemzetnek, már rengetegszer kiírták magukat a magyar nemzetből”.

„Rájuk nem számítunk, velük nincs tárgyalás, nincs kompromisszum, az ellenséggel alkuba nem bocsátkozunk”

- mondta a Jobbik alelnöke. Szerinte a fideszes és jobbikos képviselőkkel megvalósítható az amnesztia-javaslat, de számít még a több millió magyar választópolgárra is, akiknek szavazatával ezek a képviselők a parlamentbe jutottak.

A demonstráción felszólalt Budaházy György testvére, Budaházy Edda, aki a jobbikos határozati javaslatot tárgyaló bizottsági ülésen is részt vett - N1TV

A tüntetés után Morvai Krisztina és Toroczkai László, illetve az előzetes letartóztatásban lévő Budaházyék családtagjai, gyermekei is részt vettek az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának ülésén. A jobbikos javaslat alapján az Országgyűlés felkérné a kormányt: dolgozzon ki olyan törvényjavaslatot, amely szerint a 2006. szeptember 17-e és 2010. május közötti időszakban a kormány elleni tiltakozás keretében elkövetett, politikai indíttatású cselekmények értékelése során enyhítő körülményként kerüljön értékelésre az a tény, hogy az elkövetők motivációja a saját maga által is elismerten hazug és ezáltal a választói akarattal nyilvánvalóan szembehelyezkedő, kormánnyal szembeni fellépés volt. Továbbá arra is legyen lehetőség, hogy a már lezárult eljárásokban, az ítéletben foglalt büntetések mellőzésre, avagy mérséklésre kerülhessenek, és az enyhítést eredményező eljárások lefolytatásra kerülhessenek.

Hegedűs Lorántné mint a jobbikos javaslat előterjesztője, a bizottsági ülésen emlékeztetett rá: 2010-ben még a Fidesz programjának részét képezte az elszámoltatás, ezzel szemben Gyurcsány Ferenc szabadlábon van, a Sukoró-per vádlottjait felmentették, és Budaházy Györgyéket, akik "érdemben tettek ellenállásként az önkényes rendszerrel szemben", azok pedig most előzetes letartóztatásban vannak.

Morvai Krisztina EP-képviselőként lehetőséget kapott, hogy hozzászólhasson a vitához, Toroczkai Lászlónak azonban nem adta meg a fideszes többség a felszólalás lehetőségét. Morvai ismételten kijelentette: mélyen és elviselhetetlenül igazságtalan a Budaházyék ügyében született elsőfokú ítélet, arra kérte az országgyűlési képviselőket és az őket támogató szavazókat, hogy követeljenek amnesztiát.

Vas Imre, az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának fideszes alelnöke azt kifogásolta, hogy a jobbikos javaslat, nem törvényjavaslat. Ebből pedig az „látszik”: a Jobbikban nem tudják, hogy kellene megoldani a problémát. Azt is elmondta: amnesztiát csak annak lehet adni, akit már jogerősen – bűnösként – elítéltek (Budaházyék esetében még csak elsőfokú ítélet született), így sem közkegyelmet, sem egyéni kegyelmet nem lehet adni, ellenben eljárási kegyelemben lehetne részesíteni Budaházyékat.

Répássy Róbert fideszes országgyűlési képviselő magánvéleményként elmondta, nem ért egyet a Budaházyékat sújtó elsőfokú ítélettel, de mint a bizottság tagja, hozzátette: a jobbikos javaslaton még dolgozni kell, alapos mérlegelésre, konkrétumokra van szükség.

Staudt Gábor, a bizottság jobbikos alelnöke rámutatott, a jobbikos javaslat pont arról szól, hogy az Országgyűlés akar-e foglalkozni a kérdéssel, nem egy végső határozatot hoznak, lehet még rajta módosítani. Szerinte, ha egy komplett törvényjavaslattal álltak volna elő, akkor azt azért utasították volna el, „hogy van-e kalapja, vagy nincs”.

Hegedűs Lorántné zárszavában jelezte, amennyiben a jobbikos javaslatot most nem fogadja el a bizottság, Budaházy és társai ügyében közkegyelemre irányuló törvényjavaslatot fognak benyújtani. Arra kérte a fideszes bizottsági tagokat, hogy vegyenek részt a javaslat kidolgozásában, legyenek nyitottak.

A jobbikos javaslatot végül csak Staudt Gábor szavazta meg, a bizottság kormánypárti tagjai tartózkodtak, a szocialista Bárándy Gergely pedig nem vett részt a szavazásban.

Toroczkai László a Facebookon reagálva a bizottsági döntésre azt írta: derűlátásra okot adó fordulattal ért véget az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának mai ülése, a Jobbik határozati javaslatát ugyanis a fideszes képviselők tartózkodásukkal nem vették tárgysorozatba, de nem utasították el. Hozzátette: mindezek után egyértelmű, hogy Budaházy és társai ügyében közkegyelemre irányuló törvényjavaslatot kell benyújtani. Reményét fejezte ki, hogy legalább ennek az ügynek az érdekében lehetséges egy pártokon felülálló összefogás.

Morvai Krisztina az Alfahírnek eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: „A mai nap örömmel és lelkesedéssel töltött el, mert úgy érzem, megnyílt a remény a legalább részbeni igazságtételre. Vége lesz annak a tarthatatlan helyzetnek, hogy a saját hazájukat lekurvázók, saját magukat is hazugnak nevezők, szemkilövetők szabadon vannak, míg a velük szemben nemzeti ellenállást gyakorlók börtönben.”