"Tíz éve a Fidesz-KDNP irányítja az országot, tehát nem visszafelé kéne mutogatni, hanem cselekedni"

"Tíz éve a Fidesz-KDNP irányítja az országot, tehát nem visszafelé kéne mutogatni, hanem cselekedni"

Írásbeli kérdéssel fordult Ander Balázs a Jobbik országgyűlési képviselője Kásler Miklóshoz, azok után, hogy a legfrissebb adatok szerint 2001 óta nem jelentkeztek ilyen kevesen az egyetemi felvételire. A probléma azért is súlyos, mert a tanárhiánytól senyvedő pedagógusképzésre is 43 százalékkal kevesebben jelentkeztek. Éveken belül összeomolhat a pedagógusszakma. 

Évek óta egyre nagyobb gondot okoz a pedagógushiány a magyar közoktatásban. A szakszervezetek számításai szerint nagyjából 4-5 ezer fős hiányról lehet beszélni. Ráadásul a Közoktatási Információs Rendszer adatai szerint a tanárok életkora is egyre magasabb. Az általános iskolai pedagógusok 27 százaléka már 55 év feletti, azaz az alsós tanárok több mint negyede 10 éven belül nyugdíjba megy. 

A szakmát ezen felül a pályaelhagyás is sújtja: a 2018/2019-es tanévben 12 634-en kezdtek meg valamilyen pedagógus munkakör betöltéséhez szükséges végzettséget és szakképzettséget biztosító képzést. Diplomát azonban csak 8026-an szereztek abban az évben. A pedagógus hivatást választók száma pedig alig haladta meg a 6 ezret.

A Jobbik politikusa, Ander Balázs írásbeli kérdéssel fordult az illetékes miniszterhez, Kásler Miklóshoz annak érdekében, hogy arról érdeklődjön, hogy kíván-e bármit is tenni a kormány a helyzet azonnali rendezését illetően. Az ellenzéki politikus korábban több írásos kérdést is benyújtott, de mindig Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszolt, ám abban sem volt köszönet. 

Ander Balázs kérdésében úgy fogalmazott, hogy

"számtalanszor felhívtam a kormányzat illetékeseinek figyelmét arra a közelítő humánerőforrás-katasztrófára, ami az oktatás világát, tehát hazánk egyik legfontosabb nemzetstratégiai területét fenyegeti."

A képviselő hozzátette: figyelmeztették a kormányt, hogy komoly baj van, mert az anyagi- és erkölcsi megbecsülés elmaradása miatt egyre kevésbé vonzó a tanári pálya, a nyugdíjbomba pedig könyörtelenül ketyeg.

Ander szerint a gondokkal való őszinte szembenézés azonban rendre elmaradt a kormány részéről.

"Miként annak kormányzati szintű felismerése is, hogy sikeres társadalmat csak az emberi tőkébe való befektetéssel, nem pedig alulfizetett pedagógusokkal lehet építeni, viszont ilyen bérek mellett a tanári hivatás vonzóvá tétele is csak álom marad."

- tette hozzá. 

A jobbikos politikus felidézte, hogy korábban több alkalommal is cinikusan reagált Rétvári Bence a pedagógusszakma problémáit firtató kérdéseire. Az államtitkár válasz helyett a 2010 előtti időszakkal vagy az ellenzéki összefogással támadta őt. 

Ander leszögezte, hogy esze ágában sincs mentegetni a 2010 előtti oktatáspolitika hibáit, de

tíz éve a Fidesz-KDNP irányítja az országot, tehát nem visszafelé mutogatni, hanem végre cselekedni kellene.

Véleménye szerint ehhez azonban a legjobb képességekkel rendelkező fiatalokat kellene a pedagóguspályára vonzani, aztán persze ott is tartani.

'Kérdezem tehát, hogy milyen új intézkedéseket kívánnak tenni a fent vázolt vészterhes folyamatok megállítása érdekében'

- mutat rá Ander.