Közös fellépés a Boko Haram ellen

Niger, Nigéria, Csád, Kamerun és Benin megegyeztek arról, hogy közös katonai parancsnokságot állítanak fel, és mozgósítottak a Boko Haram ellen.

A pénteki bejelentés előtti napon Kamerun ugyancsak úgy döntött, hogy katonákat mozgósítanak a szélsőségesek ellen. Csád törvényhozása erre válaszul jelentette be, hogy csapatokkal segíti a Boko Haram ellen fellépő kameruni kontingenst.

Idriss Deby, Csád elnöke pénteken bejelentette, hogy vissza akarják foglalni a nemzetközi katonai támaszpontnak otthont adó és a Boko Haram által január elején bevett Baga városát Nigéria északkeleti részén. Az államfő hozzátette, hogy a település felszabadítása nélkülözhetetlen a Csád-tó partján fekvő országok közötti gazdasági kapcsolatok és közlekedés helyreállításához.

Niger, Nigéria, Csád, Kamerun és Benin vezetői 2014 októberében egyeztek meg arról, hogy közös katonai parancsnokságot állítanak fel, és mozgósították a Boko Haram elleni fellépéshez szükséges erőket. A Boko Haramnak január negyedikén sikerült bevennie a bagai katonai bázist. Ezt követően műholdfelvételek tanúsága szerint 3700 házat romboltak le vagy rongáltak meg az iszlamista fegyveresek a 16 falvat és Baga városát is érintő vérengzésben, egy települést pedig teljesen "leradíroztak a térképről".

Szemtanúk szerint továbbra is több száz fiatal lányt és gyermeket tartanak fogva a szélsőségesek, akiket a Csád-tó környéki támadásokkor ragadtak el. Kaltuma Wari - akit néhány nappal elhurcolása után szabadon engedtek a szélsőségesek - az AFP francia hírügynökségnek pénteken azt mondta, hogy több mint ötszáz lányt és több száz gyereket tartanak fogva egy bagai bentlakásos lányiskolában.

A január elsején elkövetett támadásban hivatalos források szerint 150 ember vesztette életét, s mintegy húszezren menekültek el a körzetből. Ugyanakkor szemtanúk ennél több áldozatról számoltak be, egyesek kétezer halottat emlegettek, bár ezt a hatóságok "szenzációhajhászásnak" nevezték.   

Nem ez volt a Boko Haram első véres támadása a környéken: 2013 áprilisában a szélsőségesek 187 embert mészároltak le, és több mint kétezer lakóházat égettek fel a környéken. A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Csak tavaly novemberben több mint ötezer embert gyilkolt meg a szervezet Nigériában.