IDEA: A szankciók megosztották a társadalmat, de a fideszesek egységet mutatnak

IDEA: A szankciók megosztották a társadalmat, de a fideszesek egységet mutatnak

Az ellenzék szavazóinak kétharmada bízik a szankciók hatásosságában, ám relatíve magas a bizonytalanok és a válaszmegtagadók aránya is a felmérés szerint.

Miközben a Fidesz-KDNP támogatói egységet mutatnak, az ellenzéki szavazók közel kétharmada a szankciók szükségessége mellett áll ki, és alig tizedük osztja egyértelműen a kormányzati álláspontot. A Mi Hazánk szavazóinál egyfajta bizonytalanságot figyeltek meg, közel felük a kormánypárti véleménnyel ért egyet, majdnem negyedük azonban a szankciók mellett teszi le voksát - derül ki az IDEA Intézet frissen közölt közvélemény-kutatásából.

A reprezentatív felmérés szerint a magyar társadalom 32 százaléka a háború következményeit nem az európai gazdasággal kívánja megfizettetni. Tizenhat százalék szerint a szankciók nélkül „az orosz agresszió már rég elérte volna célját”; további 14 százalék úgy látja, hogy „nem szabad hagyni, hogy a háborús fegyveres konfliktus még jobban elszabaduljon, ennek pedig ára van, és azt az orosz gazdaság is jelentős mértékben megfizeti”.

Mint írták, relatíve magas a bizonytalanok és a válaszmegtagadók aránya is: a kérdezettek 34 százaléka nem tudott vagy nem kívánt állást foglalni a szankciók megítélésében.

Megállapították, hogy ez alapján

a magyar társadalom erősen megosztott a szankciók kérdésében. 

A kormánypárti szavazók 80 százaléka, a Mi Hazánk híveinek pedig 44 százaléka kontraproduktívnak tartja az Európai unió által Oroszországra kivetett szankciókat, ám az ellenzék szavazóinak 65 százaléka bízik a szankciók hatásosságában.

Az ismeretlen preferenciájúaknál magas a nemválaszolók, valamint a kérdésben bizonytalanok aránya (62 százalék), ugyanakkor több mint negyedük (26 százalék) a szankciók hatékonysága mellett foglal állást, és csak 9 százalékuk tekinti kétségtelenül hatástalannak a korlátozó intézkedéseket.

Az IDEA szeptember 29. és október 9. között készült felmérésében 1800 főt kérdezett meg közösségi média alapú, online kérdőív segítségével, és az eredmény reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében.