KSH: Egy év alatt 22 ezer magyar menekült el Orbán országából

KSH: Egy év alatt 22 ezer magyar menekült el Orbán országából

Ennyivel dolgoznak többen külföldön, mint tavaly. Bár lehet, hogy még van magyarországi lakóhelyük, de az biztos, hogy nem akarnak keveset keresni, és nem is ide fizetik a jövedelemadót.

Több mint 300 ezerrel élnek kevesebben Magyarországon, mint az Orbán Viktor és a Fidesz 2010-es hatalomra jutása idején. Ennek egy része abból fakad, hogy többen halnak meg, mint ahányan születnek, amihez hozzájárul a rettenetes állapotban lévő egészségügy, és a milliárdokkal finanszírozott fideszes családpolitika sem orvosolja. A legutóbbi népszámlálás is igazolja: egyre fogy a magyar!

KSH: augusztusban az előző év azonos időszakához képest 12 ezer fővel, 4 millió 709 ezer főre nőtt a foglalkoztatottak száma

Budapest, 2023. szeptember 29., péntek (MTI) - 2023 augusztusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 709 ezerre emelkedett, a férfiak körében 22 ezer fős növekedés, a nőknél 10 ezres csökkenés volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Egy év alatt 22 ezer fővel nőtt a külföldön dolgozó magyarok száma

– derül ki a KSH pénteken közölt adataiból.

A szám előző év únius-augusztusi időszakához viszonyítva értendő. A hazai munkaerőpiacon dolgozók száma lényegében nem változott, de a statisztika nem árulja el, hogy a 4 millió 604 ezer foglalkoztatottból hányan magyarok és hányan idegen vendégmunkások. Ugyanakkor az kiderül belőle, hogy 8 ezer fővel csökkent a közfoglalkoztatottak száma.

A "dolgozó korú" (egy 15-18 évesnek még inkább iskolába kéne járnia – a Szerk.) 15-64 évesek körében lényegében nem romlott a foglalkoztatottsági ráta: 74,8 százalék dolgozik. A férfiak nagyobb arányban dolgoznak, mint a nők: foglalkoztatottsági rátájuk 79,3, illetve 70,2 százalék.

Az idősebbek foglalkoztatottsága nőtt, a fiatal felnőtteké és a középkorúaké némileg csökkent.

A fiatalok (15-24 éves) korcsoportjában 274 ezer főt foglalkoztattak, foglalkoztatási rátájuk pedig 27,7 százalék volt. Az úgynevezett legjobb munkavállalási korú (25-54 éves) népesség körében a foglalkoztatási ráta 0,9 százalékponttal, 87,6 százalékra csökkent, míg az idősebb (55-64 éves) korosztályban 4,8 százalékponttal, 69,9 százalékra emelkedett – közölte a KSH.

(Címlapkép: Ötven méter hosszú sátoralagút az osztrák-magyar határon, a miklóshalmai (Nickelsdorf) határátlépési pontnál 2016. október 30-án. A hegyeshalmi autópálya-átkelő közelében, közvetlenül a határvonalon megépült alagút acél tartóoszlopaira fehér ponyvát húztak, amellyel az osztrák rendőröket védik az időjárás viszontagságaitól ellenőrzések közben. MTI/Krizsán Csaba)