Kubába látogat a német külügyér

Steinmeier csütörtökön kezdődő látogatásának célja német közlés szerint a Kuba és az Európai Unió tagállamai közötti további közeledés előmozdítása.
 
Németország újraegyesítése óta nem járt még német külügyminiszter a karibi szigetországban. A német tárcavezetők közül legutóbb - 14 évvel ezelőtt - Werner Müller gazdasági miniszter tett ott hivatalos látogatást.
 
Havanna és Brüsszel tavaly áprilisban kezdett újabb tárgyalásokat a megromlott kétoldalú kapcsolatok normalizálása, valamint egy politikai párbeszédről és együttműködésről szóló egyezmény megkötése céljából.
 
Steinmeier kubai kollégájával, Bruno Rodríguezzel és a kubai kormány több más tagjával is megbeszélést folytat majd, de egyelőre nem szerepel a tervek között a Raúl Castro államfővel, és bátyjával, a forradalom egykori vezetőjével, Fidel Castróval való találkozó. A német tárcavezető Havanna érsekével, Jaime Ortega bíborossal is tárgyal.
 
A Kubai Kommunista Párt (PCC) legutóbbi, 2011-ben tartott kongresszusán döntött a piacgazdasági reformokról, aminek nyomán azóta a szocialista országban egyre többen - már mintegy félmillióan - dolgozhatnak a magánszektorban.
 
A karibi szigetországban a nyitási politika más téren is megnyilvánul, többek között az Egyesült Államokhoz való közeledésben, amely jövő héten a diplomáciai kapcsolatok újbóli felvételében is testet ölt.
 
A kubai parlament szerdán kezdődött idei első plenáris ülésének végén felszólal Raúl Castro is. Beszédében várhatóan ismét állást foglal az Egyesült Államokhoz való, történelmi jelentőségű diplomáciai közeledésről. Az ülésre a külföldi sajtót nem engedték be, de a parlament most először Twitter-üzenetekben és a Facebook-oldalán is közzétett rövid közleményeket az eseményről.