Kudarc a dohánymaffia elleni harc

Honlapja szerint Hennagyij Moszkal hivatalos megkeresésben fordult Volodimir Hrjoszman ukrán miniszterelnökhöz, és arra kérte a kormányfőt, hogy éljen alkotmányos jogával, és kezdeményezze menesztését Petro Prosenko elnöknél. Ukrajnában a megyei állami hivatalok vezetőinek, azaz a kormányzóknak a kinevezése az államfő hatáskörébe tartozik. Üzenetében Moszkal arra figyelmeztetett, hogy Kárpátalján megismétlődhetnek a tavaly júliusi munkácsi véres események.

2015 nyarán Munkácson három halálos áldozatot és tizenegy sérültet követelő fegyveres összetűzés robbant ki a Jobboldali Szektor (PSZ) nacionalista szervezet emberei és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között. Megfigyelők szerint a csempészpiac felosztása körüli vita okozta az összetűzést. Az incidens után a kijevi központi vezetés leváltotta a kárpátaljai vámparancsnokság vezetőit.

Moszkal leszögezte, hogy nem kíván passzív, külső szemlélője lenni a munkácsihoz hasonló incidenseknek. "Lehetetlen legyőzni a csempészetet egy adott régióban úgy, hogy közben a központi irányítás nemhogy segítene ebben, hanem épp ellenkezőleg, a feketekereskedelem új sémáit igyekszik létrehozni" - fogalmazott a kormányzó.

Megfigyelők szerint a Kijevnek címzett bírálatok és az, hogy a kormányzó leváltását nem közvetlenül az államfőtől kérte, hanem a miniszterelnökhöz fordult, a múlt hónapban hivatalba lépett új kormányzattal való szembekerülésének jeleként értelmezhető.

Az UNIAN ukrán hírügynökség emlékeztetett arra, hogy februárban Moszkal hevesen ellenezte a megyei vámhatóság helyettes parancsnokának kinevezését, aki vádjai szerint Viktor Janukovics hivatalából eltávolított volt államfő idején a dél-ukrajnai Odessza megyében épített ki korrupciós hálózatot.

Moszkalt a munkácsi lövöldözés utáni napokban nevezte ki Kárpátalja megye kormányzójának Porosenko elnök. A kormányzó a harcok sújtotta kelet-ukrajnai Luhanszk megye adminisztrációja éléről került újból Kárpátalja kormányzói posztjára, amelyet már másodjára foglalhatott el, ugyanis 2001-2002-ben is ő volt a megyei állami hivatal vezetője.