Külföldi pénzek a török terror mögött

Tegnap egy lengyel születésű brit állampolgárt vettek őrizetbe Törökországban, akit a DHKP-C bolsevik terrorszervezet külföldi támogatásával vádolnak.

Mint ismert, a hét elején terrorhullám söpört végig Törökországon. Előbb a DHKP-C nevű EU- és Törökország szerte betiltott nyugati pénzelésű kommunista terrorszervezet két tagja foglalta el az isztambuli igazságügyi palota épületét, majd túszul ejtették Mehmet Selim Kiraz ügyészt. A jogász azért vált a kommunista terroristák célpontjává, mert ő tárgyalta annak a Berkin Elvannak az ügyét, aki 15 éves kora ellenére aktívan segítette a török kommunista mozgalmat és az utcai demonstrációkat, és egy könnygázgránát miatt tavaly az egyik összecsapásban meghalt.

A DHKP-C kommunistái az ügyész túszul ejtésével Berkin Elvan ügyében akartak nyomást gyakorolni. Végül a rendőrségi akcióban a két kommunista terroristát megölték, akik időközben olyan súlyos sérüléseket okoztak Kiraz ügyésznek, hogy a jogász a kórházba szállítás után belehalt azokba.

Ugyanazon a napon több órás áramszünet bénította meg Törökországot, melynek okai máig nem tisztázottak pontosan, de tény: a török jobboldali sajtó az országot korábban felforgató, az USA-beli Pennsylvaniában élő Fethullah Gülen Izrael- és USA barát hitszónokról két nappal azelőtt hozta nyilvánosságra: beszervezett szabadkőműves lehetett.

A Törökország-szerte mártírként gyászolt ügyész másnapi temetésén több ezren vettek részt az igazságügyi palotánál és az Eyüp szultán dzsámi melletti temetőben, eközben két férfi a kormányzó AK Párt egyik isztambuli kerületének (Kartal) a székházát foglalta el. Őket két órán belül semlegesítette a rendőrség különleges egysége.

Ugyanazon délutánon egy "Sultan" utónevű nő vezetésével a megmaradt kommunista sejt egy csoportja kísérelt meg merényletet az isztambuli rendőrség épülete ellen, a terroristákat megölték.

Tegnap a Fenerbahce futballcsapatának autóbuszára lőttek rá ismeretlenek a gárda Rize elleni bajnoki meccse után az autópályán, a busz sofőrjét életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.

Szintén tegnap ért csúcspontjára a hajtóvadászat a megmaradt terrorsejtek elleni akcióban Törökország-szerte.

Kiraz ügyész meggyilkolása és a terror miatt immár több mint ötven főt tartóztattak le. A rendőrség a csoport külföldi szervezésével és pénzelésével egy lengyel születésű brit állampolgárt gyanúsít. Stephan Shak Kacynski összekötő lehetett a törökországi, görögországi és nyugati kommunista sejtek között a gyanú szerint, őt tegnap vette őrizetbe a rendőrség különleges egysége.

A gyanú szerint az 52 éves "szabadúszó újságíróként" dolgozó Kacynski nem csupán cikkeivel segítette a Forradalmi Népi Felszabadító Pártot, a DHKP-C-t, hanem tagja volt a Brit Kommunista Pártnak, és ilyen minőségében összekötőként járta a kontinenst és szervezte be a támogatásokat egyebek mellett Skóciából és Ausztriából is.

A török rendőrségi és nemzetbiztonsági forrásokra hivatkozva megírták, a terrorcsoportnak nemcsak Nyugat-Európából érkezett támogatás, hanem kiképzőbázisokat üzemeltettek a Törökországgal határos Görögország keleti részén és a szintén szomszéd Szíria Latakia nevű városában is.

Horváth Ádám (Isztambul)