Külön dohányboltot nyitna a vendégmunkásoknak a kormány?

Külön dohányboltot nyitna a vendégmunkásoknak a kormány?

Dohányboltokat nyithatnának a nagy üzemek telephelyein egy kormánypárti javaslat szerint. A Jobbik-Konzervatívok nem szeretné, ha ezzel is a vendégmunkásoknak kedvezne az állam.

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságában a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény módosításáról kérdezték a javaslatot beterjesztő Lázár Jánost. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője azt szerette volna megtudni, hogy van-e a javaslat mögött olyan szándék, hogy kimondottan a hazánkban tartózkodó ázsiai migránsmunkások számára nyílhat kiszolgáló egység.

Szerinte ennek erős szimbolikája van:

Számtalan honfitársunk él olyan körülmények között, hogy adott esetben a postaszolgáltatáshoz, az élelmiszerbolthoz sem fér hozzá. És ha a harmadik világból érkezők számára teremtenének egy ilyen extra lehetőséget, az mindenképpen visszás lenne.

A jobbikos politikus rámutatott: Ezzel extra lehetőséget teremtenének a Fidesz-közeli vállalkozók egy körének.

Lázár János azt ígérte, konkrét számokkal fog visszatérni, hogy mely ipari parkokban és hány dohánybolt nyílhat. Hozzátette: nem ragaszkodik a javaslat ezen részéhez, meggyőzhető.

Az Országgyűlés a törvényt tárgyaló vitáján Z. Kárpát Dániel elismerte a nemdohányzók védelmében elért eredményeket. Egyúttal azonban rámutatott, hogy az államnak pusztán a dohánytermékek megvásárlásából éves szinten nagyjából 500 milliárd adóbevétele származik.

Ez az áfával együtt több, mint 700 milliárd forintot jelent, egy ilyen gigantikus adóbevétel befolyásolja a kormány döntéseit

– jelentette ki.

Z. Kárpát Dániel jó iránynak nevezte, hogy komolyabb szankciókat alkalmaznak azokkal szemben, akik a fiatalkorúaknak értékesítenek dohánytermékeket. Az jobbikos képviselő kérte, vegyék ki a javaslatból azt, hogy négyezer főnél több főtt foglalkoztató zárt ipari parkokban vagy munkásszállók környékén is lehessen dohányboltot nyitni.

(Címlapkép: Nyitásra váró nemzeti dohánybolt a szolnoki Mészáros Lőrinc utcában 2013. június 19-én. MTI Fotó: Mészáros János)