Egy kutatás szerint a több alvás segíthet a fogyásban

Egy kutatás szerint a több alvás segíthet a fogyásban

Egy új kutatás szerint a több alvás segít abban, hogy az ember csökkentse a napi kalóriabevitelét és fogyjon. Szakértők szerint naponta plusz egy órányi éjszakai alvással mintegy 270 kalória bevitelét spórolhatja meg az ember - írja az MTI.

Három év alatt ez már 11,8 kilogrammnyi súlycsökkenést jelenthet csupán azzal, hogy az ember többet alszik - mutattak rá a kutatók. A Chicagói Egyetem tudósai azt vizsgálták, hogy az alvás milyen kapcsolatban áll az elhízással, ezért 80 felnőtt részvételével végeztek klinikai kísérletet.

A Jama Internal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fiatal, túlsúlyos felnőttek, akik 6,5 óránál kevesebbet aludtak éjszakánként, naponta 1,2 órával többet tudtak aludni, miután tanácsadáson vettek részt az alvási szokásaik javítása érdekében. Az eredmények azt mutatták, hogy a több alvás átlagosan napi 270 kalóriával, egyeseknél pedig akár 500 kalóriával is csökkentette a kalóriabevitelt.

Esra Tasali, a Chicagói Egyetem alvásközpontjának kutatója kiemelte, hogy a kutatás során nem a súlycsökkenés vizsgálata volt a cél.

"De már két hét alatt is számszerűsített bizonyítékaink lettek a kalóriabevitel csökkenésére és a negatív energiamérlegre, vagyis arra, hogy a bevitt kalóriamennyiség kevesebb volt, mint az elégetett kalória"

- hangsúlyozta.

A kutatás során nem próbálták korlátozni az emberek étrendjét. A résztvevők a saját ágyukban aludtak, alvásukat hordozható eszközökkel követték nyomon, és egyébként normális életmódot folytattak, sem diétát, sem testmozgást nem írtak nekik elő.

"A legtöbb ezzel a témával foglalkozó laboratóriumi vizsgálat rövid életű, mert néhány napig tart, és a táplálékfelvételt aszerint mérik, hogy a résztvevők mennyit fogyasztanak a felkínált étrendből"

- magyarázta Tasali.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Mint hozzátette: vizsgálatukban csak az alvást manipulálták, viszont a résztvevők azt ettek, amit csak akartak, nem követték nyomon az étrendjüket.

Ehelyett egy klinikailag bevált módszerrel ellenőrizték az emberek energiaraktárait. A vizeletből végzett vizsgálathoz a résztvevők olyan vizet ittak, amelyben a hidrogén- és az oxigénatomokat olyan stabil izotópokkal helyettesítik, amelyek könnyen nyomon követhetők.

A kutató megjegyezte: egyetlen alvással kapcsolatos tanácsadás után a résztvevők képesek voltak annyira megváltoztatni lefekvési szokásaikat, hogy az elegendő volt az alvás hosszának növelésére.