A kormány bukással felérő kudarca a népszavazás érvénytelensége a Magyarok Világszövetsége szerint

 
 
 
Patrubány, aki korábban arra kérte az embereket, hogy szavazzanak nemmel, azt írja,
 
"eredménytelensége miatt ez a népszavazás a kormány súlyos, bukással felérő kudarca, különös tekintettel a teljesen fékeveszett kampányra, a számolatlanul eltékozolt forint milliárdokra".
 
Az MVSZ szerint a népszavazás elrendelése súlyos politikai hiba volt a kormány részéről.
 
  • Elsősorban azért, mert Orbán Viktor kétharmados országgyűlési többsége megfosztotta közjogi erejétől a népszavazást. Történt ez az Alaptörvény elfogadásakor, amikor szándékosan kihagyták belőle a népfelséget szavatoló kulcsmondatot, amely szerint Magyarországon a legfőbb hatalom a népé, amely hatalmát időnként közvetlenül, népszavazással gyakorolja. Az Alaptörvény ezzel szemben a legfőbb hatalmat az Országgyűlés kezébe helyezi. Az Országgyűlés pedig, a ma hatályos jog szerint – amint azt már eddig is ötször megtette – hatodszor is módosíthatta volna az Alaptörvényt a kötelező betelepítési kényszer kivédésére. Most, az eredménytelen népszavazás után is megteheti, de csak nagyfokú legitimitás- és presztízsveszteséggel.
  • A szövetség másodsorban azért tartja hibának a referendum kiírását, mert ugyancsak az Orbán-kormány változtatta meg a népszavazás érvényességi küszöbét, amivel gyakorlatilag kormány-monopóliummá tették a népszavazást. A küszöb az ellenzék ellenkampánya és a kormány sokmilliárdos kampánya ellenére is megugorhatatlannak bizonyult.A Magyarok Világszövetsége azt kéri Orbán Viktortól, hogy az általa már bejelentett Alaptörvény módosítással egyidejűleg állítsák vissza a népszavazás érvényességi küszöbét a korábbi szintre, ha másért nem, legalább az általuk sokszor hivatkozott népakarat iránti tiszteletből.
  • Harmadsorban azért, mert az EU külső hatalmi beavatkozása szóba sem jöhetett volna, ha a magyar politikai osztály nem ratifikálja kritikátlanul az ország szuverenitását több ponton feladó lisszaboni szerződést. Márpedig abban, hogy ez így történt, el nem évülő felelőssége van a mai kormánytöbbségnek is: Orbán Viktor és frakciója Gyurcsány Ferenccel karöltve szavazta meg a lisszaboni szerződést, éjszakai aláírásának másnapján, még mielőtt olvashatták volna a sokszáz oldalas dokumentum magyar fordítását, és anélkül, hogy erre kötelezhetőek lettek volna.
 
A kellőképpen át nem gondolt, és eredménytelensége miatt kudarcba fulladt „kvóta-ügyi” népszavazásnak a magyar élet szempontjából egyetlen előremutató hozadéka van: egy nemzeti szempontból életfontosságú ügyben közelebb hozta az igazságot. Az igazság kimondása a magyar emberek számára életbevágó. A kampány hevében Orbán Viktor ismételten kimondta az igazságot a Magyarok Világszövetsége által kezdeményezett, és az Igen-ek győzelmére vitt 2004. december 5-i népszavazásról: 1. A december 5-i népszavazás nemzetstratégiai jelentőségű tett volt. 2. Az Igen-ek győzelmével végződött december 5-i népszavazás nélkül 2010-ben sem hozta volna meg a kétharmados Fideszes többségű Országgyűlés a külhoni magyarok magyar állampolgárságának visszaadását lehetővé tevő törvényt - olvasható a közleményben.