Lakhatási válság Budapesten - Van megoldás!

Lakhatási válság Budapesten - Van megoldás!

Budapesten lakhatási válság van. Ez nem kérdés. Ez az ingatlanok árának emelkedésével, megfizethetetlenségével, az elszálló albérletárakkal egyre csak szembetűnőbbé válik. Nézzük, mi lenne a megoldás!

Utánajártunk, milyen megoldások léteznek, létezhetnének a budapesti lakhatási válságra.

1: Korlátozott Airbnb

Nagyban növelné az elérhető albérletek számét a fővárosi fiatalok számára, ha a kormány korlátozná a külföldi ingatlanbefektetők itthoni Airbnb-tevékenységét úgy, hogy évente maximum 90 napig lehessen ezzel foglalkozni a lakhatási gondokkal küzdő magyar fiatalok érdekében.

Erre korábban a Jobbik-Konzervatívok javaslatot is tett. A párt szerint ez a korlátozás azt teszi lehetővé, hogy akár a turisták miatt forgalmasabb nyári hónapokban lehet élni az Airbnb lehetőségével, de ősztől a nyár elejéig magyar hallgatónak lenne kiadva az érintett ingatlan.

2: Ingatlankorszerűsítéssel a megfizethetetlen lakbérek ellen

A fenntartható építészeti megoldások és zöld projektek támogatása segíthetne a lakhatási válság enyhítésében. Az energiahatékony, környezetbarát építészeti megoldások nemcsak az új épületeknél, hanem a meglévő lakóhelyek felújításánál is kulcsfontosságú lenne. Egy korszerűsített ingatlannak ugyanis sokkal kisebb a fenntartási költsége.

3: Épüljenek lepusztult laktanyákból bérlakások!

Rengeteg olyan laktanya, illetve a nem túl kellemes emlékű szocializmusból itt maradt, lepusztult állagú ipartelep van hazánkban, amelyeknek a helyén darabonként akár több száz bérlakást is lehetne varázsolni. Erre a Jobbik világított rá. A Jobbik-Konzervatívok egy olyan országos bérlakásprogramot szeretne, amely feltárja egyrészt ezeket a helyeket, majd területenként akár több száz bérlakást is építene a helyükre, amelyekben maximum a piaci ár feléért lehetne beköltözni.

4. Bérlakásépítési program

A bérlakásépítési programok célja az elérhető, alacsony költségű lakóhelyek biztosítása azoknak, akik rászorulnak. Ha évente 5-10 ezer újépítésű bérlakást adnának át, az üresen álló több százezres ingatlanállományból pedig felújítanák azt, amit lehet, majd bérlakásként hasznosítanák, a 240 ezer forintos budapesti albérletből százezrest lehetne csinálni.

5. Átgondolt, hosszútávú lakhatási stratégia

Budapest városvezetésének és a kormánynak is hosszú távú, átfogó lakhatási stratégiát kellene végre kidolgoznia. Ennek részeként felülvizsgálhatnák az építési szabályokat, a tervezési politikát, és előmozdíthatják a lakástervezési projekteket a városi területeken.

A budapesti lakhatási válság megoldása a komplex és fenntartható intézkedésekben rejlik. Megoldás lenne. Már csak szándék kéne rá!

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)