Jobbik: Új javaslatunkkal a magyar fiatalok oldalára állunk a külföldi Airbnb-befektetőkkel szemben

Jobbik: Új javaslatunkkal a magyar fiatalok oldalára állunk a külföldi Airbnb-befektetőkkel szemben

Korlátoznák a külföldi ingatlanbefektetők itthoni Airbnb-tevékenységét úgy, hogy évente maximum 90 napig lehessen ezzel foglalkozni a lakhatási gondokkal küzdő magyar fiatalok érdekében. Z. Kárpát Dániel igazságtalannak tartja, hogy az 5 százalékos áfával extraprofitot tesznek zsebre a külföldiek.

Ahogy eddig, úgy most is a magyar lakhatási gondokkal küzdők és lakástulajdonosok pártján állunk a külföldi ingatlanbefektetőkkel szemben - szögezte le mai sajtótájékoztatója legelején a Jobbik-Konzervatívok alelnöke.

Z. Kárpát Dániel egy terézvárosi példával világította meg a problémakört, melyben a kerület jobbikos alpolgármestere, Beleznay Zsuzsanna végzett kutatást. Ez alapján a bejelentett lakások fele magyar magánszemélyhez köthető, míg a másik fele egyéb, illetve a céges befektetések kategóriájába tartozik. Utóbbi nagyjából 800 ingatlant ölel fel Terézvárosban, és azokra vonatkozik, akik Airbnb-znek, ezáltal magasabb jövedelemre tesznek szert.

Viszont a tipikus magyar albérletkereső vagy lakhatási gonddal küzdő fiatal extra gondokkal szembesül az Airbnb megjelenése óta; azóta, hogy ez a rendszer számtalan ingatlant kivett az ingatlanpiacról Budapesten, majd más nagyvárosokban is

- hívta fel a figyelmet a jobbikos képviselő, rámutatva, hogy így a bérelhető ingatlanok száma nagyságrendekkel csökkent, a megmaradtak ára pedig növekszik.

A külföldi hátterű ingatlanbefektetők esetében a Jobbik-Konzervatívok azt szorgalmazza, hogy évente maximum 90 napig lehessen ezt a tevékenységet folytatni

- emelte ki Z. Kárpát, aki szerint ez a korlátozás azt teszi lehetővé, hogy akár a turisták miatt forgalmasabb nyári hónapokban lehet élni ezzel a lehetőséggel, de ősztől a nyár elejéig mondjuk magyar hallgatónak lenne kiadva az érintett ingatlan.

Az ellenzéki politikus azt is érthetetlennek tartja, hogy az áfafizetési kötelezettség terén

egy magyar család 27 százalékos áfakulccsal szembesül a gyermeknevelési cikkeknél is, míg ha valaki külföldi befektetőként Airbnb-zik, akkor adott esetben 5 százalékot kell fizetnie.

Ezt az igazságtalanságot a Jobbik úgy számolná fel, hogy adózzon 27 százalékkal az a külföldi ingatlanbefektető is, aki egyfajta extraprofitot tesz zsebre Magyarországon. Ezáltal nagyon sok magyar fiatal, középkorú és idős lakhatási problémáját halmozza - fűzte hozzá.

Z. Kárpát Dániel szerint hazánkban ebben a kérdésben is csak az lehet a cél, hogy a magyar legyen az első, ugyanúgy, ahogy nemet mondanak a vendégmunkások tömeges importjára.

A jobbikos politikus arra is kitért, hogy az említett javaslatuk az Airbnb szigorítására csak az első lépés, de szimbolikusan a magyarok helyzetét könnyítené meg idehaza a külföldi érdekekkel szemben.

(Címlapkép: Z. Kárpát Dániel - Béli Balázs/Alfahír)