Ha a Jobbikon múlik, nem kell többet lehetetlenül drága albérletet keresgélnünk

Az átlagfizetés 155 ezer forint, az átlagos albérletár 150 ezer forint, de a kormány magasról tesz a lakhatási válságra.

Az ellenzéki országgyűlési képviselő felháborítónak minősítette, hogy a KSH szerinti 155-160 ezer forintos nettó átlagkereset mellett rezsi nélkül 110-150 ezer forintos albérletárak vannak a fővárosban és vidéki nagyvárosokban, s a kormány nem avatkozik be. Ebbe az érintett körbe bármikor belekényszerülhetnek a fiatalok, a munkavállalók vagy akár az idősek is. Z. Kárpát szerint ezeket a bérleti díjakat akkor is képtelenség átlagfizetésből kigazdálkodni, ha két ember összeáll. Ott ahol a lakhatási költségek megfizethetőek, ott nincs munkahely, a magyar fiatalokat tökéletes képtelen helyzetbe hozza a mindenkori kormányzat, ami hagyta kialakulni ezt a helyzetet.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke emlékeztet arra a nemzeti együttműködés rendszerén belüli óriási paradoxonokra is, amit korábban az alfahir.hu is összefoglalt. Eszerint miközben a Fidelitas, a kormánypárt ifjúsági szervezete „Fecske-házak” és „Gólya-házak” létrehozásáról tartott elméleti előadást, az anyapárt, azaz a Fidesz parlamenti frakciója elképesztően cinikus módon a középkori felégetett föld taktikáját idézte fel. Mint az ismeretes Orbán Viktor pártfrakciója augusztusban – akkor az LMP felvetésére - arról értekezett, hogy a bérlakások tömeges építésének ötlete „kifejezetten veszélyes” és „nem időszerű” a hazánkat és Európát érintő „rendkívüli mértékű népvándorlás közepette.” Ha, az eddig halva született, komolytalan ötletek sorával elállt Fidelitas nem blöfföl, akkor Böröcz László és Orbán Viktor egy teljesen másik filmet néz.

A jobbikos politikus szerint a Fidesz és annak ifjúsági szervezete egymásra mutogat, a legrosszabb kommunista időket sejtető közleményekkel arról tesz tanúbizonyságot, hogy fel sem ismeri a probléma létezését. Cinikus azt mondani, hogy ez a problémafelvetés „ezekben a nehéz időkben veszélyes, de majd egyszer jobb lesz.” Z. Kárpát szerint ki lehet mondani, hogy nincs kormányzati álláspont, nincs lakhatással foglalkozó minisztérium vagy államtitkárság, nem látható ennek az ügynek a felelőse, még kormánypárti szakpolitikusa sem.

Z. Kárpát Dániel ezzel szemben ismertette a Jobbik három pillérből álló válságkezelő programját, azt kérte, hogy ezeket a pontokat a Fidesz végre érdemben is tárgyalja meg, ha kell, akkor a saját nevében nyújtsa be törvényjavaslat formájában, 

csak történjen valami!

A jobbikos politikus szavai szerint:

  • államilag támogatott otthonteremtési és bérlakásépítési programra van szükség, ami növeli a lakáskínálatot, a piaci ár feléért-harmadáért lehetővé tenné a bérleti jogviszonyt és lökést adna az építőiparnak. Ha, a beköltözők be tudják tartani az együttélés legalapvetőbb normáit, akkor akár magántulajdonba is kerülhetnek ezek az otthonok.
  • több százezer állami, önkormányzati vagy magánlakás áll üresen, s ezek közül több 10 ezer bevonható lenne.
  • a „piacnak levegőt biztosítana a Jobbik”, az új lakások építésének és a felújításhoz szükséges anyagok beszerzésének áfáját 27-ről 5 százalékra csökkentenék, ami lehetővé tenné, hogy ne csak a belvárosokban - 300 ezer forintos négyzetméterár felett - érje meg építkezni. A Fidesz ezzel szemben elképesztő piacellenes magatartást tanúsít, a mesterségesen magason tartott 27 százalékos áfakulcsot kiterjesztette az új építésű lakások piacára is.

Z. Kárpát Dániel hozzátette: a Jobbik programja a költségvetést minimálisan terheli, a bérlakásépítésekbe fektetett minden forint 3-4-et pörget vissza a költségvetésbe 1-2 kormányzati ciklus alatt, ugyanakkor a kormány a probléma létezését sem ismeri fel. Két választ szokott adni a Fidesz. Egyrészt a Nemzeti Eszközkezelőre hivatkozik, aminél arcátlanabb választ nehéz elképzelni a Jobbik szerint, hiszen ebben az esetben az emberek tulajdonát elveszik, hogy aztán visszabérelhessék azt. Másrészt az árfolyamgátot 2.0.-át emlegetik a kormánypártok, de ez esetben csupán devizahitelezésben érintett bankok kipótlásra van szó – mutatott rá Z. Kárpát. Hozzátette: a költségvetés alapján egyetlen új lakás nem épül a fiatalok számára, amit bérleti jogviszonyban lehetne igénybe venni. Azt látják, hogy a kormányzat rendszerszinten nem kívánja megoldani a problémát, az ezzel kapcsolatos jobbikos törvényjavaslatokat bizottsági szinten leseprik az asztalról. Emlékeztetett arra, hogy a hétfői napon a Jobbik például bérlakásállományról kérdezett, de

a frissen kinevezett államtitkár válasza alatt „rossz papírt fogott meg” és „egyetlen szót nem tudott kipréselni” a témával kapcsolatban.

Z. Kárpát Dánielnek az meggyőződése, hogy a Jobbik javaslatcsomaga rövid idő alatt, érzékelhető változást hozna, ezeket ismét, újra és újra áttárgyalja majd szakmai szervezetekkel, de a megvalósítás lehetősége most a Fidesz kezében van, a kormánypárt térfelén pattog a labda…