A Corvinus Egyetem rektora oligarchának nevezte Orbán oligarcháit a Financial Timesban

A világ vezető gazdasági lapja is a miniszterelnök körének gazdagodásával foglalkozik.

"Valóban, ezek magyar oligarchák"

- így fogalmazott Lánczi András a lapnak azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz regnálása alatt bizonyos körök, beleértve a kormányfő vejét, Tiborcz István is, látványosan meggazdagodtak és látszólag élet-halál urai a magyar ugaron.

Az összeállítás Tiborcz mellett bemutatta Garancsi István, Mészáros Lőrinc és Andy Vajna megtollasodását is, illetve ennek összefüggését a kormánypárttal.

A cikkíró megrökönyödésének ad hangot, és úgy fogalmaz:

a Fidesz-közeli üzletemberek felemelkedése tulajdonképpen teljesen nyíltan zajlik.

Lánczi nyilatkozatával kapcsolatban az FT megjegyzi, hogy ő nem hivatalosan a Fidesz egyik ideológusa is, épp ezért meglepő, hogy ilyen megnyilvánulásra ragadtatta magát (bár erre már korábban is akadt példa - szerk.), sőt, többször is leszögezte, hogy az oligarchák hizlalása nyílt és szándékos kormányzati politika.

Bár az ő értelmezésében ez annyit tesz, hogy Orbán így akar egy új felső-középosztályt, egy "hazafias vállalkozói réteget" építeni - ezzel azért némileg finomította a kiszólását.

Ugyanakkor egy név nélkül nyilatkozó magyar bankár a lapnak úgy fogalmazott, hogy ezek az üzletemberek nem teremtenek innovatív vállalkozásokat, és így foglalta össze gondolatait a "hazafias vállalkozói rétegről":

"Az új kapitalista uralkodóosztály a kormányból csinál pénzt, és a (kormányzati) kapcsolatokért folytatott harc minden, csak nem fair és átlátható."

A cikk részletesen foglalkozik Orbán Viktor olyan hóbortjaival is, mint a felcsúti Pancho Aréna, vagy a hírhedt kisvasút, de keretes anyagban olvashatunk a legerősebb ellenzéki pártként bemutatott Jobbik "Ti dolgoztok - Ők lopnak" plakátkampányáról, és a Fidesszel való háborújuk legújabb fejezetéről, a gigantikus számvevőszéki bírságról is.