Lassan elfogynak a házi gyermekorvosok, az ellátás is romlik

Az elöregedés miatt tíz éven belül az ország nagy részében megszűnhet a gyermekgyógyászati alapellátás.

A megszűnő házi gyermekorvosi praxisokat jellemzően nem követi egy újabb, így viszont a gyermekek minőségi ellátás nélkül maradhatnak azzal, ha vegyes praxisokba kerülnek át. A Magyar Nemzetnek Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke azt mondta, ha minden így marad,

tíz éven belül így az ország nagy részében megszűnhet a gyermekgyógyászati alapellátás.

A cikk szerint 2016-ban a házi gyermekorvosok

  • átlagéletkora 59 év volt,
  • a praktizálók 46 százaléka hatvan év feletti,
  • 140 orvos hetven év feletti,
  • és van 9 orvos, aki már több mint nyolcvan éves.

Póta György arról beszélt, az országban összesen 1498 gyermek háziorvosi praxis működik, és ebből 500 esetében 50 és 60 év közötti az orvos.

Mivel az utánpótlás nem megfelelő, néhány éven belül több száz praxis szűnhet meg – figyelmeztetett, felhívva a figyelmet arra, hogy a vegyes körzetekre való áttérés során csökkenhet az ellátás minősége, ugyanis míg egy gyermekorvos öt évig csak gyermekgyógyászattal foglalkozik, a felnőtt háziorvosoknál ez az idő csak négy hónap, gyakorlattal együtt.

Az egyre nagyobb orvoshiányról szólva a szakember azt mondta, nem kifejezetten a bérezéssel van gond, mert egy praxisban akár 200-300 ezer forintos nettó fizetést is el lehet már érni. Ugyanakkor az idő és energia nagy részét az orvosok nem gyógyítással töltik, hanem adminisztrációval, ami tizenegy évnyi egyetemi tanulás után sok fiatalt is eltántorít a szakmától – magyarázta.