Lázár János miniszteri őszintesége nem emeli meg a magyar béreket + videó

Lázár János miniszteri őszintesége nem emeli meg a magyar béreket + videó

Z. Kárpát Dániel szerint a kormánypárt által sokat hangoztatott szülőföldön való boldogulás csak „normális” bérezés mentén lehetséges.

„Nyilván a stratégia része lehet a magyar relatíve alacsonyan tartása, hiszen az egymást követő Fidesz kormányok ezt versenyelőnyként fogják fel.”

Így reagált az N1TV-nek nyilatkozva Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke, Lázár János kijelentésére. Az Alfahír is beszámolt az építési és közlekedési miniszter meghallgatásáról az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottsága ülésén, ahol Lázár János elismerte, hogy a magyar felzárkóztatás elmúlt 33 éve kudarc volt, hiszen sem a versenyképesség, sem pedig a bérek nem tudták még csak megközelíteni sem az uniós átlagot.

Z. Kárpát Dániel szerint „szakadéknyi” világ választja el a Fidesz világát, az átlag magyar munkavállalók világától. A jobbikos országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a kormánypárt által sokat hangoztatott szülőföldön való boldogulás csak „normális” bérezés mentén lehetséges.

Ha komolyan gondoljuk a szülőföldön való boldogulást, akkor a korábbi béruniós koncepciónknak megfelelően legalább három lábon álló bérkiegyenlítési rendszert kellene kezdeni. A multikkal a stratégiai megállapodásban ki kell kötni a bérfelzárkóztatást, az állam elkezdheti saját magán a fizetések közelítését az európai átlaghoz, a magyar vállalkozásoknak pedig egy alapot kell létrehozni, amiből direkt támogatást kapnak a bérfejlesztéshez

- sorolta Z. Kárpát Dániel a Jobbik béruniós javaslatát.

A Jobbik-Konzervatívok képviselője másik javaslata, a multik működésének szabályozása a magyar munkavállalók érdekében. Ennek lényege, hogy csak azon multinacionális cég kaphasson állami támogatást, amely legnagyobb mértékben, hazai, illetve EU-s munkavállaókat alkalmaz.

Tizenöt európai országban van olyan a vendégmunkások szabályozásában, hogy a hazai munkavállalókat kell előnyben részesíteni minden körülmények között. A kormány tervében egész egyszerűen nincs ilyen kikötés. Ebben a törvényben nincs leírva deklaráltan az, hogy a magyar munkavállalót kell előnyben részesíteni. Tehát, ha ez így marad, akkor a kormány a saját nemzeti konzultációjának az eredményével is szembe megy, így tehát arra szólítom fel önöket, hogy legyen kikötve a legkeményebben az, hogy a magyar munkavállaló, a magyar vállalkozó legyen az első, és még csak végig gondolni, hogy a harmadik világból a munkaerő behozatalát is csak akkor lehessen, ha bizonyítottan hiányzik a magyar munkaerő az adott területen

- tette hozzá Z. Kárpát Dániel.

Az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési Bizottságának fideszes többsége nem támogatta a Jobbik-Konzervatívok javaslatát.

A Z. Kárpát Dániellel készített összefoglalót az alábbi vidókon lehet megtekinteni.

Címlapkép: Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke, országgyűlési képviselő. Fotó: MTI/Bruzák Noémi