Lázár: Orbánt is lefotózzák a focimeccseken, mégsem lesz belőle nemzetbiztonsági kérdés

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki kormányinfón reagált a Vona Gábort is érintő megfigyelési botrányra.

Mint mondta, ezekben az esetekben egyetlenegyszer sem alakult parlamenti vizsgálóbizottság. Szerinte "megcáfolhatatlan", hogy egy politikusnak többet kell elviselnie, többek között az újságírók fokozott érdeklődését.

Sajnos a sajtó a magánviszonyainkat sem tartja tiszteletben

–  mondta. Felhozott egy példát is:

Orbán Viktort folyamatosan fotózzák mikor meccsen van, és mikor meccsen van, akkor nem miniszterelnökként van ott, hanem magánemberként...


A "szabadságharcos" kormány minisztere felhozta igazolásul, hogy az Európai Bíróság is felülírta a francia és német nemzeti bíróságok határozatait, amelyek például eredetileg eltiltották a fotósokat attól, hogy strandon fényképezzék a politikusokat. Mikor felvetették neki, hogy nem lehet tudni azt, hogy az újságírók érdeklődnek -e Vona iránt vagy mások, azt mondta, hogy ő csak arra tud hagyatkozni, amit az újságokban látott.

Orbánt is érzékenyen érintette a megfigyelés

Orbán Viktor 1998-ban a Fidesz választmányi ülésén jelentette be hogy pártjának egyes vezetőit illetve azok családtagjait 1997-ben „titkos és törvénysértő módon” megfigyelték. A bejelentés után a szocialista Keleti György, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke összehívta a testület rendkívüli ülését.

 

Kövér László akkori titokminiszter azonban az ülésen nem adott át konkrét bizonyítékokat. Ezzel ellentétben Vona Gábor megfigyelésére konkrét bizonyítékok állnak rendelkezésre, mégsem állt fel parlamenti vizsgálóbizottság.

Lázár hozzátette: a gyerekek belekeverése nagyon nem tetszik neki, ő sosem engedné, hogy a gyerekét lefotózzák, de ezt a politikusoknak sem kell eltűrnie, meg van a lehetőségük arra, hogy ez ellen fellépjenek a bíróságon. Mint mondta, Vona Gábor az ország egyik legfontosabb politikusa, tehát ez rá is igaz. Mikor megkérdeztük arról, hogy méltó -e a közpénzzel kitömött Habony-média a polgári kormányhoz, hiszen korábbi példákból láthatóan nem tartja tiszteletben a magánélet tisztaságát azt mondta, helytelen és visszautasítandó, hogy egy politikus gyerekét is lefotózzák. De, szerinte

Ha valaki szenved ettől, az éppen Orbán Viktor és családja.

Lázár tehát érdemben nem reagált az azt firtató kérdésünkre, hogy mi a személyes véleménye arról, hogy a magánélet szentségét nem tisztelő, Habony Árpádhoz köthető bulvármédia állami hirdetésekből tartja fent magát. Mint ahogy arra sem, hogy nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti -e azt, hogy egy minősített adatot kezelő országgyűlési képviselőt megfigyelnek.

korábban kérdeztük:

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke korábban azt mondta, hogy az ország második legerősebb pártjának vezetőjét titkosszolgálati módszerekkel megfigyelni, és szoros követés alá venni teljesen természetes dolog, hiszen, „aki politikusnak áll, annak meg kell szoknia, ha lefotózzák”. „Például engem is sokan fotóznak most” – mondta egy nyilvános sajtóeseményen az alfahir.hu kérdésére. Hozzátette: „Ha Volner úr, vagy Vona úr fél, akkor bujkáljon”.

Halász János, a Fidesz parlamenti frakciójának szóvivője érdemben nem reagált arra, hogy Vona  nem pusztán egy parlamenti párt elnöke, hanem egy olyan országgyűlési képviselő, aki a Külügyi bizottság tagjaként minősített adatokkal is dolgozik és ezért kiemelt védelem jár neki is. Ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy bár ő nemzetbiztonsági ügyekben nem jártas szakember, ám mivel a válaszát ebben a témában használnánk fel, ezért nem lesz abban partner, hogy kiderüljön, a Fidesz szerint rejt-e nemzetbiztonsági kockázatot a képviselők megfigyelése.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azt mondta, ismeretük szerint semmilyen politikai megrendelés nem áll az ügy hátterében, sőt, véleménye szerint az ilyesfajta kérdések nem is az Országgyűlésre, vagy annak képviselőire tartoznak. Hozzátette: közszereplőkkel elég gyakran megesik, hogy lefotózzák őket, de ha valaki úgy érzi, hogy tendenciózusan, bűncselekményt elkövetve került megfigyelés alá, akkor az ügyben büntetőeljárást kell lefolytatni. Kérdésünkre Gulyás elárulta, hogy a Fideszen belül nem folytattak le semmilyen vizsgálatot annak kiderítése érdekében, lehet-e bármilyen kapcsolat a külföldi fotósok felbérlése és a párt között, arra pedig nem reagált, hogy vajon véletlen-e, hogy csak politikai ellenfeleiket érik ilyen atrocitások.