Lecsillapodtak a kedélyek Baltimore-ban

Feloldotta az éjszakai kijárási tilalmat vasárnap Baltimore polgármestere. Az elmúlt napokban súlyos zavargások voltak a városban.

"Mindig is az volt a célom, hogy a kijárási tilalom egyetlen nappal se legyen tovább érvényben annál, mint ami szükséges. Úgy vélem, ma elértük ezt a pontot"

 - közölte Stephanie Rawlings-Blake polgármester Twitter-mikroblogján.

Az intézkedést a polgármester kedden azért rendelte el, mert zavargások törtek ki a keleti parti városban egy fekete fiatal, Freddie Gray rendőri őrizetben történt halála miatt. A kijárási tilalom este tíz órától hajnali ötig volt érvényben.

Az indulatok lecsillapodásához nagyban hozzájárult, hogy Marilyn Mosby államügyész pénteken bejelentette: Freddie Gray halála emberölésnek minősül és ezért az őt őrizetbe vevő hat rendőr ellen vádat emelnek.

Grayt április 12-én vették őrizetbe, miután "szemkontaktust teremtett" a rendőrökkel és futni kezdett előlük. A 25 éves fekete fiatalember az eljárás során súlyos nyakigerinc-sérülést szenvedett, amelybe egy hét múlva belehalt.

Szombaton a marylandi nagyvárosban tízezrek vonultak az utcára, azt ünnepelve, hogy vádat emelnek az érintett rendőrök ellen. Helyszíni jelentések szerint az előző napok zavargásai után a szombati felvonuláson örömteli volt a hangulat, a résztvevők békésen sétáltak végig az utcákon, éltetve az ügyészség döntését.