Legalább 300 koszovói állt be terroristának

Becslések szerint eddig mintegy 300 koszovói vett részt a szíriai és az iraki harcokban.

Ezzel végleg megdőlt az a gazdasági bevándorlást éljenző balliberális érv, miszerint a koszovóiak semmiféle veszélyt nem jelentenek. A tények ezzel szemben azt mutatják, hogy Koszovóban is szép számban akadnak olyanok, akik szimpatizálnak az Iszlám Állammal. Ők, mivel Magyarország nem rendelkezik határőrséggel, gond nélkül bejuthatnak a schengeni övezetbe. A hányattatott sorsú, valóban a jobb élet reményében útra kelő koszovói családok között tehát könnyen elvegyülhetnek a szélsőséges nézeteket valló iszlamisták.

A tárcavezető kijelentésével a pristinai és a belgrádi média is foglalkozott csütörtökön. A beszámolók szerint jelenleg 135 személy ellen folyik nyomozás terrorizmus gyanújával. A gyanúsítottak vélhetően Koszovón kívüli, általában szíriai harcokra toboroztak vagy buzdítottak embereket. Olyan személyek ellen is folyik eljárás, akik az Iszlám Állam nevű terrorszervezet oldalán harcoló albán csoport tagjai voltak.

A koszovói törvények egyelőre nem tiltják az idegen katonai vagy félkatonai szervezetekhez való csatlakozást, a pristinai parlament azonban hamarosan elfogadja a büntető törvénykönyv módosítását, amelyben már szerepel a külföldi harcokban részt vevő zsoldosokra, illetve a toborzóikra vonatkozó rész. Az új jogszabály öttől 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja a Koszovón kívüli háborúkban való részvételt, az arra való buzdítást, illetve a toborzást.

Az 1,8 milliós Koszovó lakosságának nagy része muszlim vallású, a szélsőségek azonban egyelőre csak kismértékben vannak jelen. Berat Buzhala, a legolvasottabb koszovói hírportál, az Express tulajdonosa az MTI-nek korábban ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy annak, aki jobb életet akar, mindenképpen el kell indulnia valamerre. "Két lehetőségünk van: vagy elmegyünk Szíriába harcolni, vagy elmegyünk Németországba, és megpróbálunk ott élni" - fogalmazott. Annak ellenére, hogy a koszovóiak többsége az iszlám világiasabb vonalát képviseli, a nagyon szegényeknek vagy a falvakban élőknek csak a vallás adhat reményt - magyarázta -, és ők könnyebben rávehetők arra, hogy az iszlám nevében fegyvert ragadjanak.  A pristinai hatóságok szerint tavaly a szíriai és az iraki harcokban legalább 16 koszovói vesztette életét.

Tízezrével jöttek

Mint arról már korábban több alkalommal beszámoltunk, az elmúlt hónapokban valóságos népvándorlás indult meg Koszovóból Nyugat-Európa felé. Legtöbbjük útja hazánkon át vezetett és vezet mind a mai napig is. Jelenleg tízezres számban vannak koszovóiak a magyarországi menekülttáborokban. A bevándorlócunami csúcspontján, volt olyan nap, amikor közel 1700-an lépték át illegálisan határt, többségük Koszovóból érkezett. A nagy számok törvényei alapján feltételezhető, hogy akadtak közöttük terroristagyanús személyek is.