Legokosabb, legőszintébb, legviccesebb - tarol a Jobbik a fiatalok között

Gyakorlatilag nincs olyan fontos mérőszám, amelyben ne a Jobbik lenne az első a 16 és 36 év közöttiek körében.

A célcsoport az úgynevezett Y-generáció, vagyis az 1980 és 2000 között születettek voltak. A felmérés egyik legnagyobb erőssége, hogy a kutatók nem elégedtek meg a kérdőív kitöltetésével, hanem igyekeztek minél több emberrel személyesen is beszélgetni, hogy részletesen megismerjék a véleményüket, érzéseiket. Két dolog derült ki meglehetősen világosan.

  • A magyar fiatalok kétharmadát egyáltalán nem érdekli a politika, és nem is bíznak a politikusokban.
  • A közéletre nyitottak között messze a legnépszerűbb párt a Jobbik.


Érdekes egyébként, hogy a válaszadók 60%-a így is úgy nyilatkozott, hogy, ha holnap lennének választások, elmenne szavazni. Többségük pedig a radikálisokra szavazna.



Ha ezt az adatsort rávetítjük egy olyan párhuzamos sci-fi valóságra, amelyben Magyarországon szavazati jogot kapnának a 16 évesek, és 35 év lenne a felső korhatár akkor

az Országgyűlésben 75-80%-os többsége lenne a Jobbiknak.

Ember Zoltán, az Iránytű Intézet kutatásvezetője azt mondja, a most napvilágra került felmérés megerősíti a korábbi, eltérő módszertannal, és megközelítéssel végzett véleménykutatások eredményeit.

A szakember emlékeztet az Aktív Fiatalok Kutatócsoport közel egy esztendővel ezelőtti, egyetemisták körében végzett kutatására. Ebből az derült ki, hogy a hallgatók 35% -a jobbikos, 25% választotta az LMP-t, 21% a kormánypártokat, 6% az akkor még létező Együtt-PM szövetséget, 4% a szocialistákat, valamint ugyancsak 4% a DK-t. A fiatalok közel fele e szerint a felmérés szerint is távol maradna az urnáktól.

A szakember hozzáteszi: az Iránytű Intézet közel négy éve végez közvélemény-kutatásokat, ezek szinte mindegyike a Jobbik elsőségét mérte a 18-29 év közötti korosztályban. A Jobbikosok aránya 40-50% között alakult az elmúlt időszakban, a kormánypártok 25-30% körül teljesítettek, rajtuk kívül érdemi támogatottsággal csak az LMP rendelkezik.

A 2013-ban, nagymintás, születési évek alapján is szűrhető kutatásunkban azt tapasztaltuk, hogy

minél fiatalabb valaki, annál valószínűbb, hogy Jobbik szavazó.

A 18-19 éves szavazóknál 50% fölötti arányokat tapasztaltunk – hangsúlyozza Ember Zoltán.

Vona az élen

A Millennial Dialogue kutatás szerint a pártokéhoz hasonló a pártvezetők megítélése is. A fiatalok nagy része egyik politikusban sem bízik – ám, akiket képes megszólítani a politika, azok között tarol a Jobbik elnöke.

Vona Gábort pont kétszer annyian tartják szimpatikusnak, mint Orbán Viktort.

Az összes többi politikus népszerűsége 10% alatt van.



A kutatás érdekessége – mutat rá Ember Zoltán, hogy a 23 kiválasztott politikus közül mindössze hét rendelkezik magasabb ismertséggel. A szakember szerint jellemző az is, hogy az MSZP jelenlegi elnökét, Tóbiás Józsefet mindössze minden ötödik fiatal ismeri, míg Lendvai Ildikót 72%. Igaz, némely politikus lekérdezése indokolatlannak nevezhető, míg mások bekerülhettek volna lekérdezésbe – teszi hozzá.

Közel állnak

A kutatók rákérdeztek arra is, hogy egy-egy pozitív, vagy negatív kijelentésnek a válaszadók szerint mennyire felel meg egy-egy párt. A pozitív tulajdonságok közül az összesben messze a Jobbik végzett az első helyen, és a válaszadóknak csak mindössze 8%-a véli úgy, hogy a pártnak rossz ötletei vannak. Különösen tanulságos, hogy az Y-generáció

a radikálisokat érzi magához a legközelebb,

és őket tartják a leghitelesebbnek, és legőszintébbnek is.



Mi a fontos?

A kutatás talán legizgalmasabb kérdése az, hogy a fiatalok milyen tulajdonságokat tartanak fontosnak egy politikai erő esetében, és ezeket mennyire látják a különböző pártokban. A fiatalok számára a közéletben a legnagyobb súllyal

  • az intelligencia
  • az őszinteség
  • a jó válságkezelés
  • mások meghallgatása
  • a határozottság
  • a korrupció elleni küzdelem
  • és a tisztesség

esik latba. És e hét legfontosabb tulajdonság közül

mindegyiket a Jobbikban látják legtöbben,

második helyen pedig az LMP végzett szintén minden fontosnak tartott tulajdonság tekintetében.

 

Bár nem tartják döntő jelentőségűnek, mégis érdekes, hogy a fiatalok

a legjobb humorérzékkel megáldott pártnak is a Jobbikot tartják

. Vona Gáborék közéleti poénjai a válaszadók egyharmadának tetszettek, míg a mögöttük végzett Fidesz csak minden negyediket tudta megmosolyogtatni.

Ember Zoltán szerint ebből a kutatásból is az derül ki, hogy a baloldal pártjainak nincs érdemi támogatottsága a 35 év alattiak körében, ugyanakkor az is elmondható, hogy a fiatalok – már az a kisebbség, aki egyáltalán az urnákhoz járulna – inkább

a fiatal pártokat, a Jobbikot és az LMP-t támogatják.

A magyar pártrendszer azon lehetséges értelmezési keretét, amelyet a „XX. századi” és a „XXI. századi” pártok szembenállása jellemez, ezek szerint a fiatalok magukévá tették – összegez a szakember.