Legyen kötelező tárgy a trianoni tragédia is!

Miután a Pázmány rektora korábban azt jelentette be, hogy kötelező tárgy lesz a holokauszt története, a Jobbik kiegészítő javaslattal élt.

Kötelező tanegységgé tenné a trianoni tragédia oktatását a Jobbik a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, ezt levélben kezdeményezték az intézmény rektoránál - mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Vona Gábor pártelnök és Dúró Dóra, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának jobbikos elnöke.

Vona Gábor szerint a fiatalok tájékozatlanok a magyar történelem legsúlyosabb tragédiájának kérdésében, ennek kapcsán megemlítette az N1TV összeállítását is. Hangsúlyozva a XX. század történelmi tragédiáinak kibeszélését, megjegyezte: a kötelező tanegységek bevezetése nem a legalkalmasabb formája ennek, de miután az egyetem ezen traumák orvoslására ebben az irányba tett lépést, a következetesség végett választották ezt a megoldást. Bízott abban, hogy ha más egyetemek is hasonló lépésekre készülnek, már "csomagban" gondolkodnak a történelmi eseményekről. Vona Gábor emlékeztetett kongreszusi beszédére is, ahol elmondta, hogy a XX. század dogmáitól meg kell szabadulni, ki kell lépni a lövészárkokból, a XXI. századba. A pártelnök szerint ezzel a nyilatkozattal megtette az első lépést a magyar-zsidó párbeszéd irányába, erre pedig büszke.

Dúró Dóra hozzátette: a kezdeményezéssel a határon túli magyarok számára is újabb gesztust kívánnak tenni. Elmondta, hogy a Jobbik mindig is kiemelt jelentőségűnek tekintette az oktatás és a kultúra területét, hiszen a jövő értelmiségének a nemzetéhez, hazájához való viszonyát határozza meg az, hogy milyen ismeretanyagot, szemléletet adunk számukra tovább. Éppen ezért gondolja azt a Jobbik, hogy a magyarság legnagyobb tragédiáját, Trianont meg kell ismernie minél több fiatalnak.  

A képviselőasszony felhívta a figyelmet arra, hogy a diktátum százéves évfordulójához közeledve még mindig jogfosztottságban élnek az elszakított területek magyarjai. Emlékeztetett a Jobbik korábbi kezdeményezéseire, amiket a Fidesz részben megvalósított saját elnevezéssel és előterjesztéssel.  Így lett június 4-e nemzeti gyásznap helyett a nemzeti összetartozás napja. Így lettek bevezetve a határon túli osztálykirándulások. Dúró elárulta, hogy a PPKE rektorával szakmai megbeszélést is lefolytatott és abban bízik, hogy most a Jobbik elnökével együtt is meglátogathatja Szuromi Szabolcsot.

Béli Balázs

(fotó: Béli Balázs / Alfahír)

A rektornak címzett levél felhívja a katolikus felsőoktatási intézmény figyelmét arra, hogy az országcsonkítás az évezredes egyházszervezetet is súlyosan roncsolta és az új idegen hatalmak a magyarság kétségbeesését az egyedül lelki támaszt nyújtó egyház sanyargatásával igyekeztek tovább fokozni.

Íme a dokumentum teljes tartalma, amit egyrészről Vona Gábor, a Jobbik elnöke, másrészről Dúró Dóra, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke jegyez:

"Tisztelt Rektor Úr!

Az 1920. június 4-én kényszerűségből aláírt trianoni békediktátum tragikus sokkot jelentett az egész magyarság számára. A Szűz Máriának ajánlott Szent István-i állam szétesett, területeinek nagy része idegen megszállás alá került. Az országcsonkítás az évezredes egyházszervezetet is súlyosan roncsolta; az új idegen hatalmak a teljes jogfosztottságot és súlyos üldöztetést elszenvedő magyarság kétségbeesését az egyedül lelki támaszt nyújtó egyház sanyargatásával igyekeztek tovább fokozni.

A magyar történelem számos tragédiája bebizonyította, hogy hazánk életében az emlékezésnek és emlékeztetésnek kiemelt jelentőségűnek kell lennie. Magyarország széles közvéleménye megtapasztalhatta, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem vezetése mélyen elkötelezett történelmi eseményekről történő kiemelt jellegű ismeretátadás iránt. Az Egyetem nyitottságát látva tisztelettel kérjük Rektor Urat, hogy személyes találkozáson biztosítson számunkra alkalmat tájékozódnunk a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen kötelező tanegységként elvégzendő, Trianon tragédiáját feldolgozó tárgy bevezetésének lehetőségéről.

Egyetemvezetői munkájához ennek szellemében is kérjük a Szentlélek megvilágosító erejét és áldását!"

Az N1TV szerette volna megkérdezni az egyetem rektorát az ügyben. A televízió stábja a portán azt az információt kapta, hogy Szuromi Szabolcs egy hónapig Amerikában tartózkodik, a rektori titkár pedig, arra hivatkozva, hogy "politikai témáról" van szó, elutasította, hogy bárki is nyilatkozzon a rektor helyett.