Lehallgatták az elnök és a kormánytagok beszélgetéseit

 
A Törökország nyolc városában elfogott gyanúsítottakat azzal vádolják, hogy üzletemberek, politikusok és kormánytagok telefonbeszélgetéseit hallgatták le, hivatalos iratokat hamisítottak meg, és megsértették az érintettek magánéletét.
 
A hétfői letartóztatások a rendőrök ellen 2014 júliusában indított, kiterjedt hatósági akció legutóbbi állomása.
 
Első alkalommal múlt pénteken indult bírósági eljárás hasonló ügyben: megkezdődött tizenhárom rendőr pere, akiket azzal gyanúsítanak, hogy lehallgatókészülékeket helyeztek el az akkori miniszterelnök, jelenlegi elnök irodájában.
 
Sokak szerint a biztonsági erők soraiban "tisztogatási hullám" kezdődött tavaly, válaszul a magas rangú politikusokat érintő korrupciós botrány kirobbanására. 2013 decemberében korrupció gyanújával több tucat embert vettek őrizetbe az akkori kormányfő, Erdogan közvetlen környezetében. A megvesztegetési botrány négy miniszter állásába került, és a kabinet széles körű átalakítására kényszerítette a miniszterelnököt.
 
Az ügyre válaszul a kormány több száz személycserét hajtott végre az igazságszolgáltatás és a rendőrség soraiban, ahol Erdogan szerint egy hatalmának megdöntésére készülő árnyékkormány kiépítése kezdődött egykori szövetségese, az önkéntes száműzetésben az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen befolyásos hitszónok irányításával. Gülen tagadja az ellene felhozott vádakat.
 
A török hatóságok decemberben letartóztatási parancsot adtak ki ellene, és razziát tartottak a hitszónokhoz közeli médiumoknál.