Négy és fél éve nem találják a bankrobbantót

De most már ráérnek.

Az új büntetőeljárási törvény értelmében a 2014. januári Lehel utcai robbantásnak a nyomozása felderítő szakban van, azaz nincs határideje – írja a fideszes Magyar Idők. Ha szakba lép az eljárás, és két év a nyomozati határidő, amely indokolt esetben egyszer hat hónappal meghosszabbítható – teszik hozzá. A lap úgy tudja, a helyszínelők több száz olyan nyomot rögzítettek, amelyek bizonyításra alkalmasak, a pokolgép maradványain is találtak DNS-profil kinyerésére alkalmas biológiai nyomokat. Egyelőre azonban nincs kinek a DNS-ével összehasonlítani a bizonyítékokat.

2014. január 13-án éjszaka egy 180-185 centiméter magas, motorosdzsekit, kezeslábast viselő, plexi bukósisakos, nőies mozgású ember érkezett krosszmotoron a CIB Bank Lehel utcai fiók­jához. Leparkolt, a bank ajtajához lerakott egy csomagot, majd elhajtott a belváros felé. A tettes a TNT-alapú robbanóanyagot gyújtózsinórral hozta működésbe. A detonáció beszakította a bankfiók ajtaját, szétszakította az ATM-et, az iroda belsejét pedig romba döntötte.

Egy hajléktalan szemtanúja volt a történteknek, a merénylő halk szóval odébb küldte őt a robbanás hatósugarából, és elmondása szerint a tettes hangjából valószínűsíthető, hogy férfi volt. A szemtanú szerint mindenesetre a motoros feltűnően nyugodtan, kiszámítottan viselkedett. A merénylő egy pillanatra sem vette le a bukósisakját, és az utcai kamerák felvételei szerint a Szentendrei úton távozott a fővárosból.

Ugyanez a motoros korábban, 2014. január 7-én a Váci úti Raiffeisen Bank fiókjának utcai portálját is betörte. Az emiatt indult nyomozással összevonták a másik bankrobbantás ügyét. A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói korábban elszámoltatták már például a pénzintézetekben fenyegetőző, kiabáló ügyfeleket is, több ezer állampolgári bejelentést ellenőriztek. Tucatnyi lehetséges indítékot vizsgáltak, köztük a bankok elleni bosszút.