Lehetetlent kér a baloldaltól Botka László?

Teljesíthetetlennek tűnnek a szegedi polgármester feltételei - így bizony nem lesz miniszterelnök-jelölt.

A Magyra Nemzetnek név nélkül nyilatkozó szocialista források szerint Botka László, szegedi szocialista polgármester - az MSZP hivatalos kommunikációja ellenére - nem gondolja komolyan a miniszterelnökségért való indulást. Az informátorok ezt abból szűrik le, hogy a politikus szerintük irreális feltételeivel

"előre menteni akarja saját magát", hogy az elutasítást követően "duzzogva visszamehessen a számára biztos Szegedre".

De mitől sántít Botka három kikötése?

A legtöbb fejtörést a közös lista az MSZP-n belül, hiszen azon mindenképp rajta kéne legyen Gyurcsány Ferenc neve, a volt miniszterelnök pedig sem a pártban, sem a választók között nem túl népszerű.

A szocialisták közül sokan épp a vele való együttműködést okolják a 2014-es vereségért, és olyan megoldásban reménykednek, amiből kimarad a volt kormányfő. De olyanok is akadnak, akik naivan azt várják, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke majd önként háttérbe vonul az Orbán-kormány leváltásának érdekében és Botka László egyedül veheti át a baloldal vezetésének szerepét.

Ugyanakkor állítólag az MSZP-n belül jelentős azok száma is, akik szerint bele kell nyugodni a DK-val való kooperációba, hiszen a párt még szövetségben sem lenne képes a kormánypárti, a jobbikos, az LMP-s és a gyurcsányista jelöltekkel egyszerre versenyre kelni.

A Botka által hangoztatott "szavazatszerzési képesség" megítélése körül is vannak kétségek: sokak szerint a polgármester által felvázolt metódus 2013-ban már megbukott, hiszen akkor is minden párt azt állította a saját jelöltjéről, hogy a polgármesterek és még a jobboldali szavazók is őt támogatják, holott ez nem volt igaz.

Az ugyan nem derült ki, hogy az "új baloldali politika sarokköveiről" miként vélekednek az MSZP-s politikusok, de úgy tűnik ez sokadlagos kérdés ahhoz képest, hogy az özönvíz előtt kinek jusson hely a baloldali Noé bárkáján, és fúrjanak-e előre lyukat az életmentőnek szánt dereglye aljára, vagy sem.

Botka László az MSZP miniszterelnök-jelöltje

A 168 órának adott interjújában Botka közölte: három feltétellel vállalja jelöltségét. "Ez első a közös lista. A második: az egyéni jelöltek kiválasztásánál nem az a fontos, ki melyik ellenzéki pártból jött, csak a szavazatszerzési képesség. A harmadik: megállapodást kell kötni az új baloldali politika sarokköveiről, a legfontosabb üzenetekről."