Lelép az orosz kémbank - a Külügyi bizottság elnöke szerint nem volt mozgástere Magyarországnak

Lelép az orosz kémbank - a Külügyi bizottság elnöke szerint nem volt mozgástere Magyarországnak

A fideszes politikus az N1TV kamerája előtt ismerte el, Orbán Viktornak már nem maradt mozgástere.

"Amikor az Egyesült Államok ilyen határozottan fellép egy intézmény ellen, akkor azt gondolom, hogy az az egész szövetségesi rendszerünk számára egy orientáló lépés. Nem volt ebben a kérdésben mozgástere Magyarországnak"

- Ez a felismerés nem akárkitől származik, hanem Németh Zsolt fideszes országgyűlési képviselőtől, sőt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke azt is elismerte az N1TV-nek, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) ügyében be voltunk szorulva.

Emlékezetes, miután David Pressman amerikai nagykövet bejelentette, hogy az Egyesült Államok szankcionálja az orosz kémbankot, Orbán Viktor 24 órán belül ki is léptette hazánkat a szervezetből - utolsó európai országként.

Németh Zsolt azt is elárulta, hogy Orbán Viktornak már nem maradt mozgástere ebben a kérdésben.

Egyébként az mfor.hu szúrta ki, hogy Magyarország tagságának de facto megszűnése miatt az IIB kimerítette a további működési alapjait budapesti és Európai Uniós központjából, és ezért megkezdte működésének és székhelyének áthelyezését Magyarországról Oroszországba.

Ugyanakkor a hvg.hu összeállításából kiderül, hogy hiába léptünk ki a Nemzetközi Beruházási Bankból, az orosz tulajdonú intézetnek és alkalmazottainak gyakorlatilag korlátlan előjogokat és mentességeket biztosító törvény még mindig hatályban van. Hogy meddig, nem tudni, mivel a kormány és bank is hallgat, így nem tudni azt sem, mi lesz a Duna parti székházzal vagy éppen a sok tízmilliárd forintnyi magyar tőkével - jegyezte meg a portál.

Az amerikai nyomásgyakorlással kapcsolatban érdekes lehet még, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság konzervatív elnöke, Sas Zoltán kezdeményezte a Pentagon-iratok hazánkat érintő adatainak a nyilvánosságra hozatalát.

Címlapkép: MTI archívum