Letartóztatták az újabb isztambuli túszejtőket

A tegnapi ügyészségi túszdráma okozta sokk után ma délelőtt újabb terrorakció történt a választások előtt álló Törökországban.

Nem sokkal délelőtt tizenegy után a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AK Parti) egyik isztambuli helyi irodáját foglalta el két fegyveres.

Az ázsiai Kartal (magyarul: sas) kerület az ázsiai oldali, turisták által is kedvelt Kadiköyből induló, nemrég épített metróvonal végállomása. A kormánypárt székháza is Kartal központjában található.

Az eddigi hírek szerint a két terepruhás fegyveres behatolt az épületbe és az egyik felső emeletre egy olyan török zászlót helyezett ki, amelyen egy kard vagy pengeszerű tárgy is ábrázolva van.

A rendőrség és a biztonsági erők lezárták az amúgy forgalmas környéket.

Tegnap a majdnem egész napos országos áramszünet mellett az utóbbi évek legnagyobb túszdrámája történt Isztambulban. A Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Front (DHKP/C) nevű EU-szerte betiltott terrorista csoport két tagja Mehmet Selim Kiraz országos ügyészt ejtette túszul az isztambuli bírósági épületében. A rendőrség este megostromolta az épületet, meggyilkolta a két támadót, akik időközben olyan súlyos sérüléseket okoztak a török állam ügyészének, hogy belehalt a sérüléseibe.

Törökországban júniusban lesz az országos parlamenti választás, amelynek fő esélyese az országot 2002 óta irányító, most terror alá helyezni próbált kormánypárt, az AK Parti.

Folyamatos tudósításunkat a cikkünk alatt követheti percről-percre!

Horváth Ádám (Isztambul)