Letelepedési kötvény: egyetlen kuncsaft után 50 ezer eurót akasztanak le a közvetítők

Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese emlékeztetett: már a kötvények piacra dobása idején sok kétely merült fel az eljárás kapcsán, ám „a megvalósítás a legvadabb elképzeléseinket is felülmúlta”. Hozzátette: a kötvények kibocsátása nem biztos, hogy a formális joggal ellentétes volt, de a jogállamiság szabályainak biztosan nem felelt meg. A törvényi keretek eleve úgy lettek kidolgozva, hogy azok lehetőséget teremtsenek a visszaélésekre – mutatott rá a képviselő.

A paritásos alapon felálló testület számos kérdésre keresne választ. Többek között arra, hogy a letelepedési állampapírokat miért nem a külképviseletek forgalmazzák,

miért bízták ezt a feladatot off-shore cégekre?

A Jobbik választ vár arra is, hogy ezeknek a közvetítő szerepet ellátó vállalkozásoknak

az állam miért adja a forgalmazási értéknél alacsonyabb, diszkont áron a kötvényeket?

Staudt még felháborítóbbnak tartja, hogy ezen a nyereségen felül

egy-egy kuncsaftért akár 50-70 ezer eurós járulék

is üti a közvetítők markát. Az állampapírokat értékesítő cégek ily módon eddig hatalmas,

50-60 milliárd forintos profitot

realizáltak.

A Jobbik szerint ki kellene vizsgálni azt is, hogy az off-shore cégek megbízásával mennyi adótól esett el a magyar állam? Mint, ahogyan azt is, hogy a program egyáltalán elérte-e a kitűzött célját. Választ várunk arra, mennyi befektetést vonzottak az országba a letelepedési kötvények és hány munkahelyet sikerült így teremteni – szögezte le Staudt.

A Jobbik bízik benne, hogy a fideszes képviselőket is érdekli az igazság, és hozzájárulnak a bizottság felállításához – tette hozzá a politikus.