Leváltották Varga Mihályt a gazdasági kabinet éléről, új feladatot kapott

Leváltották Varga Mihályt a gazdasági kabinet éléről, új feladatot kapott

Ezzel párhuzamosan új munkacsoportot hozott létre a kormány a pénzügyminiszter vezetésével.

Módosították az Orbán-kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló kormányrendeletet és a kormány ügyrendjéről szóló kormányhatározatot - derül ki a kedd éjjel megjelent Magyar Közlönyből. Az eddig öt, a kormányon belül működő kabinetből négy marad meg: a stratégiai kabinet, a gazdasági kabinet, a védelmi tanács és a nemzetpolitikai kabinet. A portfolio.hu arról ír, hogy a növekedési és versenyképességi kabinet most megszűnik, és beleolvad a gazdasági kabinetbe.

Ugyanakkor leváltották Varga Mihályt a gazdasági kabinet éléről,

így azt a tárcavezető helyett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni, Varga tagja sem lesz ennek a kabinetnek. Bekerült azonban Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Szijjártó Péter külügyminiszter, Nagy István agrárminiszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Csák János innovációs és kulturális miniszter.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ viszont szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy költségvetési munkacsoportot hozott létre az Orbán-kormány Varga Mihály pénzügyminiszter vezetésével.

Az újonnan alakult munkacsoport feladata a költségvetés egyensúlyának szigorú védelme; a fegyelmezett gazdálkodás érdekében pedig a munkacsoportot vezető pénzügyminiszter erős jogkört kap, akár vétójoggal is élhet.

Arra is kitértek a közleményben, hogy a munkacsoport jóváhagyása nélkül semmilyen javaslat nem kerülhet a kormányzat elé.

Az új döntéshozó fórumban a pénzügyminiszter vezetési szerepén túl a következő tagokból áll: az előterjesztő miniszter mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatója.

(Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a minisztériumban 2023. szeptember 29-én. MTI/Soós Lajos)