Lex Borosgazda: a jobbikos törvényjavaslat szerint nem a tulajdonos, hanem a betörő a felelős

A Jobbik a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy elkerülje a fagyállós borosgazdaként elhíresült férfi esetéhez hasonló ügyekben a büntethetőségét. 

A párt politikusa szerint jogalkotói válaszra van szükség, mert a pontatlan jogalkotásnak az a következménye, hogy a jogalkalmazó nem követi a törvényhozás szándékait. A jobbikos politikus szerint azért van szükség jogszabály-módosításra, mert a jogos védelem fogalma jelenleg a személyes védelemre, illetve a kimondott védelmi eszközökre vonatkozik.

Staudt Gábor szerint a nagyvilágban a legtöbb országban a nagyobb kockázatot a betörőnek kell vállalni, az Amerikai Egyesült Államokban minden felelősség a támadót terheli, a magyar jogban – a Jobbik kemény törvényalkotói munkájának is köszönhetően – bevezetése került ugyan a jogos védelem kategóriája, de ez legtöbbször csupán a közvetlen, személyes, face to face, fizikális konfliktusokra vonatkozik.

A védelmi eszközök telepítése bekerült ugyan a jogos védelem kategóriájába, de nem tökéletesen, nem egyértelműen, az ezzel kapcsolatos szabályozások annyira bonyolultak, hogy annak értelmezése többször a bíróságnak is nehézséget okoz.

Az átlag, nem jogász polgárok számára ez még nehezebb, ráadásul nem minden minősül védelmi eszköznek, amit akarva vagy akaratlanul úgy lép működésbe mintha az lenne. Példaként említette, hogy szerinte

most az is megüthetné a bokáját, aki otthonában hígítót tart egy pálinkás üvegben és az abból fogyasztó támadónak baja keletkezne, felhozta példának az újpesti fideszes polgármester facebookos bejegyzését is, aki szerint kis túlzással abból is baja lehetne egy autótulajdonosnak, ha mondjuk a garázsából kilopott gépkocsiban nem működik a fék.

A Jobbik szerint azonban

a betörőknek kellene nagyobb kockázatot vállalniuk,

ezért törvényben mondaná ki, hogy a jogos védelem alapján ne legyen büntethető az, akinek lakásában, vagy más bekerített területén például a nyaralójában található eszköz olyan sérülést okoz a támadónak, ami a jogtalan támadás nélkül nem következett volna be. Tehát ha a jogtalan behatoló helytelenül használ egy eszközt, a példánál maradva megissza a hígítót a pálinkás üvegből akkor ennek következménye, felelőssége a tulajdonost ne érintse

- fejtette ki Staudt Gábor, aki reméli, hogy a vácszentlászlói férfi ítélete másodfokon változik majd. A Budapest Környéki Törvényszék november 11-én hét év börtönbüntetést szabott ki első fokon arra a vácszentlászlói férfira, aki 2013-ban úgy próbálta megakadályozni meggyborának ellopását, hogy fagyállót öntött bele, ezzel egy fiatalember halálát okozva. Az ítélettel szemben a vádlott mellet az ügyészség is könnyítést kért. A Jobbik szerint a Fidesznek a társadalmi közfelháborodást megtapasztalva a jövő heti törvénymódosítási javaslatot támogatnia kell, hogy ne a betörök, háborodjanak fel, ha megsérülnek egy bűncselekmény elkövetése közben. Korábban Novák Előd a Jobbik alelnöke azt javasolta, hogy a köztársasági elnök adjon kegyelmet a férfinak, ha erre szükség lesz.