Lezárt út miatt nem ért ki a mentő a beteghez, aki meg is halt

A lezárást a közeli lakópark helyezte ki, mert zavarta az üzemeltetőket a helyi sportklub működése, ám ez most halálos áldozatot is követelt.

Önkényesen lezárt utak miatt nem jutott el a mentő a teniszező beteghez a Népligetben, aki végül a helyszínen életét vesztette. A lezárást a közeli lakópark helyezte ki, mert zavarta az üzemeltetőket a helyi sportklub működése.

A 61 éves Gyulafi Attila éppen teniszezett a népligeti sporttelepen, amikor összeesett. Csapattársa a Blikknek elmondta, hogy igyekezett újraéleszteni, mivel ismeri az elsősegélynyújtás alapjait. Sikerült kétszer is visszahozni, ám a mentők csak nem érkeztek meg. 

Később kiderült, miért nem jutott el hozzá a rohamkocsi: a Népliget több bejárata évek óta le van zárva betontömbökkel, így csak kerülővel lehet bejutni oda. Az Ábris Teniszakadémia és Sportközpont elnöke a lapnak elmondta, a Kismartoni utca felől könnyen megközelíthetőek, ám ott is le van zárva, és csak gyalogosan lehet átmenni az akadályon. 

így néz ki a Kismartoni utca felőli "bejárat"

Hozzátette: két éve tart a harc a szemközti Taraliget lakópark üzemeltetőjével. Korábban a HVG számolt be erről, amiben kiderül, a lakópark üzemeltetőjének nem tetszik a sportklub működése, nemcsak az akadályokat helyezték oda, hanem elvágatták a villanyvezetékeket és elzáratták a szennyvízelvezetést is. A lap akkor kereste a lakópark illetékeseit, akik nem kívántak nyilatkozni. A park lakója egyébként maga a kőbányai polgármester is, a lakópark tulajdonosa pedig ellenszolgáltatás nélkül tartana igényt a sportklub területére.

Gyulafi Attila végül meghalt, ráadásul a halottszállítók és későn tudtak bejutni: a holttest másfél óráig feküdt a pályán letakarva. Ugyan a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság már korábban észlelte a problémát, és kötelezték az érintetteket a betonakadály elszállítására, a lakópark képviselői megakadályozták ezt. Bár kihívták a rendőröket is, azok nem avatkoztak be a jogvitába - emlékeztet a lap.

Az Országos Mentőszolgálat is megerősítette, hogy nem tudtak bejutni a mentős kollégák: „A kiérkező esetkocsi személyzete csak az útlezárásig tudott eljutni járművével, kollégáink onnan teljes felszerelésükkel futva tudták elérni a beteget, akinek már az újraélesztési kísérlete zajlott. Ezt más beavatkozásokkal kiterjesztve folytatták tovább, de az idős férfi szívműködését nem sikerült újraindítani" – olvasható a közleményben.

Frissítés:

A 444.hu ismerteti, hogy megjelent ma az akadályoknál egy daruskocsi, és elkezdte elbontani azokat. A cikk szerint a lakópark tulajdonosa, Tamás László is megjelent a helyszínen.

Blikk - HVG - alfahir.hu