London áll a megválasztott amerikai elnökről szóló jelentés mögött?

A brit médiában e héten megjelent értesülések szerint a 35 oldalas jelentést, amely Trump oroszországi kapcsolatait, illetve a róla állítólag Oroszország birtokában lévő kompromittáló titkosszolgálati anyagokat részletezi, Christopher Steele, az MI6 egykori alkalmazottja készítette.

Az MTI tudósítása szerint a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap pénteki kiadása "magas beosztású" amerikai illetékeseket idézve azt írta, hogy Steele-lel az FBI vette fel a kapcsolatot még tavaly júliusban, azzal a kérdéssel, hogy "beszélhetnének-e" az általa Trumpról összegyűjtött anyagról.

A brit lap név nélkül idézett amerikai forrásai szerint Steele brit kormányilletékesektől kért engedélyt arra, hogy tárgyalhasson az FBI embereivel, és az engedélyt meg is kapta. Ezután Steele Európában találkozott egy FBI-ügynökkel, akivel a "dossziéban foglaltak hátteréről értekezett".

Amerikai hírszerzési igazgató: ellenőrizhetetlen a Trump-jelentés megbízhatósága

Egy valamire már biztos jó volt a Donald Trump lejáratását célzó hírszerzési botrány, arra, hogy elbizonytalanítsa az amerikaiakat, még mielőtt bármit is csinált volna az új amerikai elnök. De az ügy arra is rávilágít, hogy az amerikaiak nemcsak az egész világot figyelik meg gátlástalanul, hanem egymásról is adatokat gyűjtenek.