Jogerős: 25 milliót kell fizetnie a lúgos orvosnak, amiért beteg módon megkínozta volt párját

Jogerős: 25 milliót kell fizetnie a lúgos orvosnak, amiért beteg módon megkínozta volt párját

A Telex információi szerint helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla a lúgos orvos áldozatának kártérítési ügyében született elsőfokú ítéletet, ami azt jelenti, hogy

Bene Krisztiánnak 15 napon belül 25 millió forintot kell fizetnie áldozatának, Renner Erikának.

Ezenkívül a jogerős büntetését töltő férfinak kell állnia a közel 500 ezer forintos perköltséget és a 2 millió forintos fellebbezési illetéket is.

 „Nyolc és fél év után nem nekem kellett megint bizonygatni, hogy ez tényleg megtörtént velem. Nyolc és fél év után végre valaki leírta az igazságot” – így reagált a Telexnek Renner Erika, miután kedden megtudta, hogy a Fővárosi Ítélőtábla a kártérítési ügyében jogerősen helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

A nőt 2013-ban volt barátja, a Budai Irgalmasrendi Kórház akkori igazgatója támadta meg otthonában, és maró lúggal öntötte le Erika nemi szervét, valamint annak környékét, amitől súlyos sérüléseket szenvedett.

Bene Krisztiánt jogerősen 11 év szabadságvesztésre ítélték, és a bírósági rendszer, illetve az áldozatvédelem hazai színvonalát kiválóan mutatja, hogy többszöri vizsgálatot követően hét évvel a támadás után még mindig ott tartottak, hogy az egyik bíró újabb nőgyógyászati vizsgálatokra írta őt ki. A szakvélemények szerint nem csak a nemi élet, de még a természetes úton való teherbe esés és szülés sem kivitelezhető az áldozat sérülései miatt.

A Telex szerint az egyik szakértői véleményben írtak arról is, hogy Renner Erika a támadást még mindig nem dolgozta fel, csupán megtanult azzal együtt élni. Az elmúlt években ráadásul újabb és újabb traumák érték. Azzal ugyanis, hogy az ügyészség először meg akarta szüntetni a nyomozást, valamint hogy az elhúzódó bírósági tárgyalások során az áldozatnak főleg férfiak előtt kellett vizeletürítési, menstruációs problémáiról, nemi szervének állapotáról és megváltozott szexuális életéről beszélni, intézményi abúzus áldozata lett.

Az eljárás során a kegyetlen elkövető megpróbálta leíratni nevéről ingatlanjait és ingóságait is, hogy azt a kártérítések során ne tudják elvenni tőle. Ezt azonban az áldozat ügyvédjének kérésére a Fővárosi Törvényszék pénzkövetelés biztosításával akadályozta meg, így az egykori kórházigazgató Budapest melletti, több száz négyzetméteres ingatlana bőven fedezni fogja a megítélt összeget.

Bene Krisztián egyébként a volt fideszes államtitkár Mikola István rokona, de a politikai szál nem csak itt jelent meg, hanem abból is botrány lett, hogy már javában zajlott az eljárás ellene, amikor az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) még ügyvezetői pozíciót adott neki az egyik cégében.