Lukács: Magyarországon egy közbiztonsági válság van kibontakozóban

Lukács: Magyarországon egy közbiztonsági válság van kibontakozóban

A Jobbik frakcióvezetője szerint az elmúlt két év statisztikáit nézve kiderül, hogy folyamatosan nőtt a bűncselekményeknek a száma, sőt nőttek azok a sokszor regisztrálatlan szabálysértések is, amelyek az embereknek a magántulajdonát érintik.

Nem esünk túlzásba akkor, ha azt állítjuk, hogy a fenyegetettségek korában élünk: a világunk, a környezetünk, a körülöttünk lévő mindenfajta erőforrás olyan mértékben és úgy változik, hogy már ENSZ is úgy látja, hogy aki most születik, az 30 év múlva egy teljesen más világra fog eszmélni. Tehát gyermekeink teljesen más világban kell, hogy éljenek, mint mi, amely nem egy jobb, hanem nagy valószínűséggel egy rosszabb világ lesz. Látjuk a klímaváltozásból fakadó nehézségeket, amelyek az elmúlt időszakban például aszállyal, majd árvízzel mutatták meg, hogy igenis valós jelenségek Magyarországot érintik - kezdte hétfői, napirend előtti felszólalását Lukács László György.

A Jobbik frakcióvezetője kifejtette, ebből fakadóan erőforrás-krízissel, az ebből adódó fenyegetettséggel kell számolni, ami pedig hatással lesz a gazdasági folyamatokra. És hogyha a láncolatot visszük tovább, Magyarországon ez úgy néz ki, hogyha gazdaságilag fenyegetett az ország, akkor általában Magyarországon a bűnözés növekszik - hívta fel a figyelmet.

Lukács úgy véli, a bűnözés mellett természetesen vannak olyan nem várt hatások is - ebben az esetben rajtunk kívül álló hatások, mint a migrációnak a kérdése, vagy a háborúk kérdése -, amiket hogyha egybeteszünk azzal a növekvő bűnözési hullámmal, amelyet a migráció, illetve a háborúk okoznak, akkor világosan látszik, hogy Magyarországnak komoly biztonsági kihívásai vannak, nemcsak most, hanem lesznek az elkövetkezendő időszakban.

A jobbikos országgyűlési képviselő hangsúlyozta, az elmúlt két év statisztikáit nézve Magyarországon egy közbiztonsági válság van kibontakozóban. Ismert tény ugyanis, hogy az elmúlt két évben folyamatosan nőtt a bűncselekményeknek a száma, sőt nőttek azok a sokszor regisztrálatlan szabálysértések is, amelyek az embereknek a magántulajdonát érintik.

Ilyen például a biciklilopások vagy a kerti kunyhókból való lopások. Magyarországon folyamatosan szaporodnak ezek a cselekmények, sokszor úgy, hogy ezek bele se kerülnek a hírekbe - jegyezte meg.

Az is világos, hogy kilőtt Magyarországon a drogbűncselekményeknek a száma. Valójában vidéken egy drogjárvány, egy drogpandémia van. Ráadásul az ezzel foglalkozó hivatásosok sincsenek könnyű helyzetben.ó

- fogalmazott, hozzátéve, hogy bár a kormány ezt jellemzően titkolni szokta, hogy pontosan hány rendőrben bízhatunk, de azt is látjuk, hogy a rendőrök egyre nehezebb helyzetben vannak.

Sokszor - és ez az ő beszámolójuk - 2-3 mellékállást kell, hogy vállaljanak, hogy saját magukat és családjukat fenntartsák. Nehezen várható el a rendőröktől és a bűnüldöző szervektől, hogy így végezzenek jó munkát, különösen úgy, hogy ezzel párhuzamosan sok helyen olyan intézmények zárnak be, amelyek helyben körzeti megbízotti irodák voltak, vagy körzeti megbízotti helyek, amelyek biztosították az embereknek a nyugodt életét

- mondta.

A jobbikos politikus felidézte, ilyen volt például Kunmadarason, a Nagykunság szívében.

De azt is látjuk, hogy a kormánynak milyen elképzelése van a közbiztonságról, hiszen mégiscsak Önök azok, akik szabadon engedtek 2300 komoly bűncselekményt elkövető embercsempészt, akiknek magyarországi börtönökben lenne a helye, azért, hogy a társadalom által elvárt büntetést az ő veszélyes bűncselekményükkel szemben mégiscsak érvényesítse az állam

- emelte ki.

És hogy a fertőzöttségről, a bűn áradásáról mégis milyen képet tudunk festeni, az már a rendőrkapitányságnak, illetve a rendőrségnek az adata - m

Lukács László a rendőrség által kiadott fertőzöttségi adatokról, a bűn áradásáról is beszélt.

Jelenleg Magyarországon a bűnfertőzöttségi térképen - ami 100 ezer főre vetített bűnelkövetést jelent - Heves megye áll az első helyen, majd jön Budapest, utána pedig ismét vidéki és jellemzően szegény vidéki megyék következnek: Jász-Nagykun-Szolnok vármegye, illetve Nógrád vármegye is a bűnfertőzöttségi listának az elején áll

- mondta. Ezek azok a területek, ahol a legtöbb bűncselekményt is követnek el, legfőképp vagyon elleni, illetve droggal kapcsolatos bűncselekményeket.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak volna megoldása erre a problémára, úgy látják, az embereket be kell vonni ennek a helyzetnek a csillapítására, be kell vonni és képessé kell tenni, hogy megvédjék magukat.

Mi hiszünk abban, hogy az embereknek az önvédelmi jogukat biztosítsuk azért, hogy Magyarország biztonságos legyen, így mi az önvédelmi jognak a felturbózásán fogunk az elkövetkező időszakban dolgozni. De fel kell készíteni az állományt is, lehetőséget kell biztosítani, hogy ne csak a munkahelyükön, hanem munkaidőn túl is meg tudják védeni a lakosságot, és szigorú drogellenes szabályokra van szükség

- mondta.

A rendpárti Jobbik éppen ezért az elkövetkező időszakban az emberekkel konzultálva fog arra javaslatot tenni, hogy miként szélesítsük az önvédelmi jogot, miként szélesítsük az önvédelmi eszközöket, miként biztosítsuk a rendőrségnek, hogy meg tudják védeni az embereket, mert mi abban hiszünk, hogy Magyarországon normális Magyarországnak kell lennie, mi egy biztonságos Magyarországban hiszünk, és ezért fogunk az elkövetkező időszakban dolgozni - zárta felszólalását a Jobbik frakcióvezetője.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)