Csak a kormány szerint nem terhelik át a biztosítási adót az autósokra, ezért jövőre velünk marad ez a csekk is

Csak a kormány szerint nem terhelik át a biztosítási adót az autósokra, ezért jövőre velünk marad ez a csekk is

Érdekesen látja a világot a kormányzat, azonbelül Tállai András államtitkár. S ennek tanúbizonyságát is adta, amikor ezen gondolatait papírra vetette

"A biztosítási adó azonban a biztosító terhe, a biztosító az alanya. Ezért a biztosítási adó elengedésének vagy az abban való kedvezménynek csak a biztosító lenne a kedvezményezettje. A biztosítási adóban legfeljebb a biztosítót magát lehetne kedvezményezni és nem a biztosítottat lehetne ösztönözni."

Pedig, ha Tállai Andrásnak van autója, akkor tudnia kellene, a biztosítási adót a biztosítók olyannyira áthárítják az ügyfelekre, hogy annak összegét külön is fel szokták tüntetni. 

A Pénzügyminisztériumot a Jobbik frakcióvezetője, Lukács László György kérdezte, annak kapcsán, hogy a kötelező gépjármű-felelőségbiztosítók a jövő évre 10-20 százalékos díjemelést terveznek.

A politikus hangsúlyozta, a korábban baleseti adónak nevezett, majd később átalakított biztosítási adót továbbra is minden gépjárműtulajdonos díjtételébe beépül, még akkor is, ha a jogszabály szerint azt a biztosító köteles megfizetni. 

"A rendszer igazságtalansága mindenki előtt ismert: egyaránt fizetett és fizet az, aki akár több balesetet okozott és az is, aki hosszú évek óta egyetlen közlekedési baleset kiváltója sem volt. Mindettől függetlenül, a jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor a lakossági pénzügyi mozgástere teljesen lecsökkent, feltétlenül indokolt lenne ennek az adónemnek legalább a kötelező biztosítási piacról történő kivezetése, vagy legalábbis átalakítása. Ennek mentén elkerülhető lenne az, hogy a kötelező biztosítások terén is áremelkedéssel kelljen szembenéznie a lakosságnak 2023-ban" - írta pénzügyminiszternek címzett levelében Lukács László György.

Arra szeretett volna választ kapni, hogy van-e kormányzati szándék, terv a biztosítási adó kivezetésére, átalakítására. 

Tállai András államtitkár válaszából azonban egyértelművé vált, (még) egy újabb réteg bőrt nyúznak le az autóval rendelkező családokról.