Ma betiltják az Ubert

Bár a Fidesz nem. A szabályozás könnyítése és egyszerűsítése helyett inkább betilt a kormány.

Legfeljebb 365 napig ideiglenesen blokkolhatók lennének azok az internetes oldalak, amelyek jogellenesen működő taxiszolgáltatást kínálnak - ismertette a személyszállításról szóló törvény módosítását kedden a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

Fónagy János elmondta: a javaslat a tevékenységet legálisan végző adófizető taxisok érdekében kezdeményezi a szankciók szigorítását, amelyek szerint a jogellenes tevékenységre használt személygépkocsit elsőként hat hónapra, később akár három évre ki lehetne vonni a forgalomból.
   
A közúti közlekedési előéleti pontrendszerben 9, majd újabb 9 büntetőpont járna az engedély nélküli sofőrnek, így tőle ismételt jogsértés esetén fél évre elvehetnék jogosítványát.

Szerinte az utcán demonstráló taxisok egzisztenciájukat érintette leginkább az Uber megjelenése. Emellett a NAV folyamatosan kereste az uberes cégeket, ám azok elzárkóztak, nem válaszoltak a levelekre és nem adtak ki adatokat. Elismerte, hogy lehet, hogy túlszabályozott a személyszállítás rendszere, de azt a taxisok kérték - utalt a fixtarifára Fónagy, aki emlékeztetett az Uber egyik legnagyobb problémájára, az utasbiztosításra is.

A Fidesz szerint valójában be sem tiltják az Ubert

A fideszes László Tamás szerint a törvénytervezetben nincs benne az Uber betiltása, "csak a taxizást igénybe vevők védelméről". Szerinte az államnak igenis van feladata, ki kell kényszerítenie a garanciákat, a lényeg, hogy az utasok védelmére szükség van.

1000 > 3

Az utóbbi hónapokban mintegy 1000 taxis engedélyét vonták be, a hivatalos indoklás szerint:
- Nyugta- vagy számlaadással kapcsolatos problémák
- Árdrágítás
- Taxaméter eredményének befolyásolása
- Személytaxi-szolgáltatás megtagadása
- Érvénytelen adószámmal végzett szolgáltatás
- Érvényes taxiállomás-használati megállapodás nélkül végzett szolgáltatás miatt

Gyermeteg ötlet betiltani egy alkalmazást

A törvényjavaslat vitájában a Jobbik képviselői jelezték, tartózkodni fognak a szavazáson.

Z. Kárpát Dániel szerint érdemi vita nincs is, eközben pedig a kormány nem is reagál, hanem gyermeteg módon megpróbál betiltani egy internetes alkalmazást, szerinte ezt nem is lehet megtenni a mai világban, ugyanakkor - folytatta,

"a rend pártjaként az adóelkerülést sem támogathatjuk".

Az egyik megoldás szerinte, hogy az Uber átalányadót fizetne, vagy épp a forgalmi adóval lehetne bevonni a közteherviselésbe, ehhez azonban az kell, hogy a felek tárgyalóasztalhoz üljenek. Már csak azért is, mert ha az Ubert betiltják, akkor majd jön egy másik hasonló cég - mondta.

Képviselőtársa, Staudt Gábor szerint

feltételezhető, hogy a kormány egyszerűen nem tudja, hogy mit akar elérni. A párt szerint akár egy taxis bedolgozhatna az Ubernek és fordítva. Ez szerint a taxisoknak is jobb lenne, hiszen többet tudnának dolgozni, a sok kisebb összegű fuvarral pedig jobban járnának. Ez persze csak a taxis cégeknek nem lenne jó, de ez a Jobbik számára nem elsődleges fontosságú

- mondta.

Szerinte újra kell gondolni a fix tarifát, mivel ennek bevezetésével a verseny is megszűnt. "Úgy kell szintetizálni ezt az egészet, hogy az állam is jól járjon és a sofőrök is" - a tervezetet pedig újra kell gondolni - mondta.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet szerint az Uber használók nagy része nem is járt korábban taxival, így az átfedés valójában nem is olyan nagy a két utazási forma között. Emlékeztetett, az Uber nagyon sok mindent megtett annak érdekében, hogy megfeleljen a magyar szabályozásnak, és míg a taxinál jelentős készpénzforgalom van, az Ubernél egyáltalán nincs, ez pedig tovább fehéríti a taxizást. Az LMP szerint olyan szabályozásra van szükség, ami kihasználja az Uber társadalmi és innovációs hasznát, de rá is kényszeríti azt a közteherviselésre.

MSZP: az MSZP a felhasználók oldalán áll

A szocialisták szerin a kormány javaslata sem a taxisoknak, sem a felhasználóknak, sem az Ubernek nem jó. Tóth Bertalan szerint egyáltalán nem jó irány az, hogy ha valami nem tetszik a kormánynak, akkor betilt - utalt a diszpécserszolgáltatás betiltására. A képviselő szerint a kereslet-kínálat azonnal találkozik, informatikai megoldásokon keresztül érhető el, fontos a bizalmi jelleg. A részleteken kell vitázni, de a teljes tiltás nem jó, hozzátette: az MSZP a felhasználók oldalán áll.