Ma zajlanak a parlamenti választások Szíriában

Az ellenzék bojkottálja a voksolást. Megfigyelők szerint a várható kimenetelű választások lényege, hogy kidomborítsák az elnök támogatottságát.

Az emberek röviddel azután már az urnák előtt álltak, hogy azokat helyi idő szerint reggel 7 órakor megnyitották. Körülbelül 3500, a kormány által jóváhagyott jelölt küzd a helyekért, miután több mint 7000 jelölést elutasítottak. Kora délutáni jelentések szerint a voksolás gyenge részvétellel indult, később azonban valamivel többen járultak az urnákhoz.

Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalma mindössze az ország egyharmadára terjed ki, ahol viszont a legtöbben élnek azok közül, akik még nem menekültek el Szíriából. A háború előtt még körülbelül 22 millió lakosnak otthont adó országból az ENSZ adatai szerint mintegy 4,8 millió ember menekült el.

A BBC brit közszolgálati adó arab nyelvű szolgáltatása szerint mintegy 10 millió szíriai jogosult a választásra. Idén először szavazhattak a hadsereg tagjai, és most előszőr voksolt maga Aszad is, aki az állami tévé felvételein feleségével az oldalán, mosolyogva látható az urna előtt.

A terroristák le tudták rombolni az ország infrastruktúrájának nagy részét, de Szíria társadalmi szerkezetét, és nemzeti identitását nem tudták megingatni - jelentette ki.

Az ellenzék bojkottálja a voksolást. Megfigyelők szerint a várható kimenetelű választások lényege, hogy kidomborítsák az elnök támogatottságát, mintegy meghiúsítva ezzel az ellenzék első számú célját: egy Szíriát Aszad nélkül. A Szíriában működő elnöki kormányzati rendszerben a parlament hatásköre korlátozott.

Damaszkusz szerint a választások alkotmányosak, és semmi közük az eközben Genfben folytatott béketárgyalásokhoz. Ellenzéki és nyugati vezetők ezzel szemben törvénytelennek minősítették a voksolást, amely tovább nehezíti az eleve feszült légkörben zajló, éppen szerdán folytatódó tárgyalásokat.

A francia külügyi szóvivő kijelentette:

"Franciaország elítéli ezt a színjátékot, ... amelyet választási kampányok nélkül, az elnyomó rezsim felügyelete mellett, nemzetközi megfigyelők nélkül tartanak."

Aszad február 22-én tett váratlan bejelentést a választások megtartásáról, röviddel azután, hogy Moszkva és Washington nagy nehezen életbe léptette az öt éve tomboló polgárháború első tartós, de törékeny tűzszünetét. Az iszlám szélsőségesekre nem vonatkozik a fegyvernyugvás, s az orosz és iráni katonai támogatás miatt új erőre kapott kormányerők országszerte folytatják előrenyomulásukat.

A 15 választási körzetben zajló voksolástól a BBC által megkérdezett emberek biztonságuk védelmét és az élelmiszerellátás biztosítását remélik.