Magyar rendőrök indultak a görög-macedón határra

Magyar rendőrkontingens indult Macedóniába szerda reggel, a húszfős egység a macedón-görög határszakaszon teljesít majd szolgálatot.

Papp Károly országos rendőr-főkapitány a kontingens útba indításakor a Készenléti Rendőrség budapesti központjában elmondta: azzal, hogy néhány hete lezárták a macedón-görög határt, az illegális bevándorlással összefüggésben jelentősen megváltozott a helyzet, a macedón rendőrség támogatására nem csak Magyarország, de Csehország, Szlovákia, Ausztria és Németország is küldött egységeket.

Felidézte azt is: nem először küld rendőröket Magyarország Macedóniába, az előző egység február elején tért vissza egyhónapos kiküldetéséből, munkájukról elismerően nyilatkoztak a macedón rendőrök.

Az országos rendőr-főkapitány hangsúlyozta: a magyar rendőrök nem csak Macedónia közbiztonságára fognak figyelni, nem csak Macedóniát védik, de munkájuk során a Magyarországot és az Európai Uniót is.

A magyar rendőrök hőkamerás gépkocsikat, terepjárót és éjjellátó készülékeket visznek magukkal, az eszközöket egyeztették a macedón a rendőrökkel.

Mindenkit megfognak

A macedón egyenruhások elkezdték visszaküldeni Görögországba azokat a migránsokat, akik elhagyva a görög-macedón határon fekvő idomeni sátortábort, a határkerítést megkerülve, egy áradó folyón átkelve bejutnak Macedóniába.

Ivica Bocevski, Gjorge Ivanov macedón elnök szóvivője akkor a történteket "nagyméretű illegális határátkelésre tett kísérletnek" nevezte, és hangsúlyozta, hogy Macedónia

"nem fogja engedni a balkáni útvonal újbóli megnyitását". "Le van zárva" - jelentette ki.

A macedón határvédelem szintjét jól jelzi, hogy hétfőn nem csak migránsokat, hanem mintegy 80 újságírót és fotóriportert is őrizetbe vettek, közük az Alfahír fotósát is. A macedón rendőrség határsértéssel gyanúsította meg őket. Sokukat este 10 óráig tartottak őrizetben, azután bírság ellenében elengedték őket, illetve kitiltást kaptak az országból.

A macedón belügyminisztérium szóvivője azzal indokolta az újságírók vegzálását, hogy a Nyugatról is érkező liberális aktivisták és olykor a bevándorlók is újságíróknak adják ki magukat, ezért mindenkit egyesével ellenőriztek.

Fotóink a határról: