Magánautókat nézett ki magának a Magyar Honvédség – szükség esetén el is viszi azokat

Az Index.hu több olvasóját levélben tájékoztatta a Magyar Honvédség, hogy gépjárművét igénybevételi céllal nyilvántartásba veszik.

Minden év március 1-ig jelentést kell írni az autónkról. Fellebbezni az egész besorozás ellen a levél kézhez vételét követő 8 napon belül lehet. Ha ez nem történik meg,

százezertől hárommillió forintig terjedő honvédelmi bírságot szabhatnak ki a címzettre.

A Honvédelmi Minisztériumtól az Index.hu azt a tájékoztatást kapta, hogy egyelőre egyetlen járművet sem vittek el a tulajdonosától, egyelőre csak lajstromozzák a gépkocsi állományt.Az Alaptörvény a XXXI. cikke is kitér arra, hogy honvédelmi és katasztrófavédelmi helyzetekben mindenkire érvényes

„a gazdasági és anyagi szolgáltatási kötelezettség.”

A behívót gépjármű tulajdonosának adatszolgáltatási kötelezettsége van azzal kapcsolatban, ha az autó elromlik, ha más hatóság is kijelölte már esetleges szolgálatteljesítésre, ha valakinek kölcsön vagy bérbe adja, ha eladja. 

A kötelezettség ugyanis ráterhelődik az új tulajdonosra is,

ilyenformán tehát elméletileg értékcsökkentés terheli a gépjárművet. A vevő ugyanis nyilván megfontolja, hogy bevásárol egy gépjárműből vagy sem. Indokolt esetben, ha a kocsit tényleg elviszik és abban kár keletkezik (mondjuk eltömi krumplival a kipufogó csövet, letöri a visszapillantó tükröt, megkarcolja a karosszériát egy tréfás határsértő vagy akárki) kártalanítást lehet kérni, lehet adnak is. Az elmúlt években már többször is előfordult olyan, hogy a HM vagy az önkormányzatok katasztrófavédelmi helyzetekben vagy árvizeknél bevethető lakossági eszközöket listáztak.