Magára haragította Orbán az idegenvezetőket a Várnegyedben

Az idegenvezetők bár még írásban nem látták nyomát a korlátozásnak, úgy tudják: a kitiltást a kormány azzal indokolja, hogy a megkezdett építkezésekhez szükséges tehergépjárművek és munkagépek, valamint a turistabuszok együttes súlya veszélyezteti a Vár alatti barlangrendszert.

A Várban megforduló napi átlagosan 35 ezer turista közül legalább 15 ezer szervezett csoporttal érkezik. Megoldhatatlan ennyi embert átszállítani a turistabuszokról a BKK-s járatokra. Az idegenvezetők nem tudnak ezekkel a feltételekkel 40-60 fős csoportokat egyben mozgatni. Az utazási irodák sem vállalhatják annak felelősségét, hogy a csoport szétszakadjon egy idegen városban

– áll az idegenvezetők tiltakozásában. Arra is felhívták a figyelmet:

Ha nem sikerül mást kitalálni, akkor lehetetlenné válik a minőségi turizmus. A bevételkiesés naponta becsülhetően 33 millió, fél évre számítva több mint 6 milliárd forint lesz, és ebben nincs benne a várbéli boltok, vendéglátóhelyek vesztesége. A kaotikus állapotok komoly kártérítési igényekre is jogalapot adhatnak.

Pénteken a Miniszterelnökség és az önkormányzat képviselői egyeztetést tartottak. Abban megegyeztek, hogy akármilyen korlátozás is lesz, az nem május 15-től, hanem 31-től fog érvénybe lépni. Továbbá egyetértettek abban, hogy nem kitiltásra, hanem inkább "ésszerű korlátozásra" van szükség. A jelenlegi álláspont szerint a turistabuszok este héttől reggel hétig szabadon mozoghatnak a Várnegyedben.

A tesztidőszakot követően fognak „mindenki számára elfogadható, közös megoldást találni” – válaszolt a Népszabadság megkeresésére a Magyar Turisztikai Ügynökség sajtóirodája.