Magyar Péter szavazást indított, követői dönthetik el, hogy beüljön-e az EP-be

Magyar Péter szavazást indított, követői dönthetik el, hogy beüljön-e az EP-be

A Tisza Párt alelnöke hosszasan sorolta az érveket, miért volna érdemes kimennie Brüsszelbe. Mint írta, a Tisza Párt közössége, befolyásos európai politikusok és a tanácsadói is próbálják meggyőzni, hogy vegye fel a mandátumát.

Hétfő reggel szavazást indított a Tisza Párt honlapján Magyar Péter azzal kapcsolatban, hogy legyen-e európai parlamenti képviselő a következő ciklusban.

Bár korábban Magyar azt mondta, nem szerepel a tervei között, hogy európai parlamenti képviselő legyen, "azóta azonban sokan (többek között a TISZA Párt közössége és befolyásos európai politikusok és a tanácsadóim is) próbálnak meggyőzni az ellenkezőjéről" - fogalmazott Facebook posztjában.

„Bármi is lesz a döntésetek, azt tudomásul veszem. Kérlek, ti is vegyétek tudomásul a többség döntését. Mindenképp szeretném elkerülni, hogy az eredmény törést okozzon a kivételes közösségünkben” – írta bejegyzésében a Tisza Párt alelnöke.

„Ahogy az európai parlamenti lista kialakításánál, itt is számítunk a közösségünk kollektív bölcsességére” – fogalmazott, majd felsorolta, milyen érvek szólnak a képviselőség mellett.

Magyar Péter szerint ezek a következők:

🔴 az Európai Néppárt részéről akkor számíthatnak komolyabb pozícióra – például egy, hazánk számára fontos szakbizottsági elnöki posztra –, ha azt a Tisza Párt arca pályázza meg. A jelöltek közül pedig egyedül ő rendelkezik politikusi, valamint európai parlamenti tapasztalattal és helyismerettel,

🔴 az Európai Néppárton belül könnyebb politikai eredményeket elérni, ha ő vezeti a néppárti TISZA delegációt. Nem utolsó sorban Hölvényi György, a Fidesz-KDNP EP-képviselője is ahhoz kötötte a néppárti frakcióból való kilépését, hogy ő belép a frakcióba,

🔴 európai parlamenti képviselőként felszólalhat a Magyar Országgyűlésben, így közvetlenül kérdezheti azokat, akik egyébként minden módon megpróbálnak kibújni a válaszadás alól. „Rendkívül ritka helyzet, hogy a legnagyobb ellenzéki pártnak (30 százalékos támogatottság mellett) nincs országgyűlési képviselete. Ezt részben kompenzálná a felszólalási lehetőség, különösen a kampányban. Így bizonyosan nem lehetne elhallgatni, eltagadni a Tisza Párt belpolitikai súlyát.”

🔴 komoly nemzetközi kapcsolatokat tudna kialakítani néppárti delegációvezetőként, valódi beleszólási lehetőségük lenne az uniós döntéshozatali folyamatokba (többek között az uniós források hazahozatala kapcsán),

🔴 az európai parlamenti munka adta lehetőségek nem akadályoznák a párt és a közösség építését és a felkészülést az országgyűlési választásokra, sőt,

🔴 az EP-képviselőség egy hónapban körülbelül 8 napi brüsszeli és strasbourgi kint tartózkodással megoldható (a gyermekei miatt egyébként sem költözne Brüsszelbe),

🔴 bármikor lemondhat az EP képviselőségről, ha a pártépítés, vagy az országgyűlési választásokra történő felkészülés rovására menne az uniós munka,

🔴 és teljesen bevett gyakorlat az Európai Unió országaiban, hogy EP-képviselőkből kerül ki a kormányváltó ellenzék vezetője.

Ellenérvként Magyar azt hozta fel, hogy sokan nem szeretnék, hogy kimenjen, mert rossz példákat láttak.

"Talán már az eddigi tevékenységünkkel is bebizonyítottuk, hogy mindent másképp csinálunk, mint sokan mások. Ha kell, napi 24 órát dolgozunk, ha kell esőben, ha kell napsütésben, ha kell a legkisebb faluban, ha kell Brüsszelben, ha kell, egy platós autóról, ha lehet, a köztévében. Én maradok, aki voltam és elfogadom a többség döntését. A képviselőség nem a pénzről és nem is a munka elkerüléséről szól. Pont ellenkezőleg" - zárta sorait a Tisza párt alelnöke.

Mint ismert, a június 9-ei EP-választáson a Fidesz 2 048 211 szavazattal a voksok 44,82 százalékát szerezte meg. A Tisza Párt pedig 1 352 699 szavazattal 29,6 százalékot kapott.

(Címlapkép: Magyar Péter/Facebook)