Magyar Péter végrehajtókkal venné vissza a korrupcióból származó politikusi vagyonokat

Magyar Péter végrehajtókkal venné vissza a korrupcióból származó politikusi vagyonokat

A politikus 20 évre visszamenőleges vagyonosodási vizsgálatot rendelne el a politikusoknak és családtagjaiknak, amennyiben 2026-ban a TISZA Párt kerül kormányra.

Hétfőn a TISZA Párt EP-képviselői nyilvánosságra hozták jövedelmi nyilatkozatukat 2021-ig visszamenőleg, Magyar Péter pedig Facebook-oldalán azt írta, egy rövidített „vagyonnyilatkozattal” egészítette ki ezt, miután a sajtó abból próbált meg szenzációt csinálni, hogy milyen magas fizetése volt politikusi karrierjét megelőzően.

„Soha nem állítottam, hogy jogászként rosszul kerestem a korábbi életemben”

– hangsúlyozta.

Az ellenzéki politikus korábban dolgozott ügyvédként, 8 évig diplomataként, majd egy magáncégnél jogi igazgatóként és befektetési tanácsadóként, illetve voltak állami megbízásai is. Rámutatott: EP-képviselőként a fizetése a korábbi jövedelménél jóval alacsonyabb, és ennek a felét minden hónapban jótékonysági célra ajánlja fel.

Egy rögtönzött felsorolással Magyar Péter azt is bemutatta, hogy vagyona alapján meg sem közelíti a NER-lovagok belépő szintjét sem. 20 év munka után van két budai lakása, egy telke a Káli-medencébe és egy 6 éves Volvoja, megtakarításai pedig megegyeznek az ingatlanjain lévő jelzáloghitellel.

Legalább ilyen fokú átláthatóságot várna el az EP-képviselő a most hatalmon lévő politikusoktól is:

„Nem gondolom, hogy egy miniszterelnöknek azt kell hazudnia, hogy nincs megtakarítása, miközben 10 milliárdos uradalmi birtokot építtet a családjával és a veje pár év alatt 500 milliárdot kuporgatott össze, a haverja pedig 1000 milliárd forintot kezel.”

Magyar Péter kiemelte, hogy míg neki a ledolgozott éveinek felében az államtól független, privát munkahelye volt, a „NER-elit nagy része” ezt nem mondhatja el magáról.

Ha 2026-ban Magyar Péter pártja nyeri meg a 2026-os választásokat, el fogják számoltatni a illegális politikusi vagyonokat.

„Ha a TISZA Párt felhatalmazást kap a magyar emberektől, teljesen új vagyonnyilatkozati rendszert vezetünk be és húsz évre visszamenőleg” – írta az ellenzéki pártvezető, hozzátéve, hogy „minden magas rangú politikust és családtagjaikat vagyonosodási vizsgálatnak” vetik alá.

Ha nem tudnak elszámolni a tényleges gazdagodásuk forrásával, akkor a különbözetet adóhiányként be fogják fizetni az államkasszába. Ha nem fizetik be, akkor a végrehajtók behajtják rajtuk

– ígérte Magyar Péter.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)