Magyar filmért őrül meg a világ

Ujj Mészáros Károly filmjéről, a Liza, a rókatündérről most már abszolút elmondható: a közönség és a szakma kedvence. Helsinki, Tel-Aviv, a texasi Austin, Kolozsvár, Bécs, Luxemburg, Brassó és Koppenhága filmfesztiváljain hódít. 
 
A Liza, a rókatündér is műsoron lesz a finn főváros nemzetközi filmünnepén a hétvégén. Az idén 28. alkalommal megrendezett „Szerelem & Anarchia” című helsinki filmfesztivál Finnország elsőszámú nemzetközi seregszemléje, mely minden októberben felvonultatja a világ filmtermésének javát. Helsinkit követően több finn városban is látható lesz az idei filmválogatás. De ez még semmi.

A korábban Portugália, Belgium, Hollandia, Spanyolország, Brazília, Amerika és Szerbia rangos filmfesztiváljain díjazott Liza, a rókatündér fesztiválkörútja folytatódik. Szeptember végén bemutatkozik a tel-avivi Icon címmel megrendezett összművészeti fesztiválon, majd a texasi Austin fantasztikus filmeknek szentelt népszerű seregszemléjén. 
 
Kolozsvárott a Filmtettfeszt, Bécsben a régiónk filmjeit felvonultató „Let’s CEE” fesztivál mutatja be október elején Ujj Mészáros Károly filmjét, majd Brassóban a Drakula filmfesztivál, Luxemburgban a CinÉast, és a mexikói Pueblában tartandó Morbido filmfesztivál versenyprogramjában is indul. 
 
 
A Liza, a rókatündér október közepén a Tomy Tani japán slágerénekest alakító dán főszereplő, David Sakurai hazájában is bemutatkozik. A dán filmintézet közép-európai filmeket bemutató „East by Southeast” című népszerű seregszemléjén lesz a premier Koppenhágában - a kísérőfilm Bucsi Réka animációs filmje, a Symphony no.42 lesz. 
 
A Liza, a rókatündér február óta nagy sikerrel szerepel a magyar mozikban az A Company Hungary forgalmazásában, eddig több mint 120 ezren váltottak rá jegyet. (Ez egyébként sajnos igen ritka eredmény magyar film esetében, már csak ezért is lehet neki nagyon örülni.)
 
 
Ujj Mészáros Károly egyébként nemrég az Eastaste kreatív ügynökség filmzenei workshopján vett részt Budapesten a film zeneszerzőivel, Erik Sumo-val (aki a japán popslágereket írta) és Csengery Dániellel, a filmzene szerzőjével, így aztán azt sem lehet mondani az alkotókra, hogy a világkörüli turné közben elhanyagolják a magyar fanokat. Épp ellenkezőleg!