Márki-Zay szerint az oroszok gyakorlatilag gyámság alá helyezték Orbán Viktort

Márki-Zay szerint az oroszok gyakorlatilag gyámság alá helyezték Orbán Viktort

Az Orbán-kormány az Oroszországtól való függésben, az Egységben Magyarországért viszont az európai hadseregben látja a Magyar Honvédelem jövőjét - hangoztatta közös hétfői hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatóján Márki-Zay Péter, a pártszövetség miniszterelnök-jelöltje és Vadai Ágnes, a DK alelnöke, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának alelnöke.

A sajtótájékoztatón bemutatták az ellenzék közös honvédelmi programját, amelynek lényege, hogy Magyarország a NATO és az Európai Unió tagjaként szövetségesi keretrendszerben tudja garantálni a haza védelmét.

A program célja, hogy erőteljesebben jelenjen meg a NATO-ban és az uniós közös kül-, biztonság- és védelempolitikában Magyarország külpolitikai érdeke és az országot ért biztonsági kihívásokra adott közös szövetségesi válasz.
 
Márki-Zay-Péter utalt arra: olyan turbulens időket élünk, amikor különösen nagy jelentősége van annak, hogy merre indul Magyarország a hadügyekben.

„Rossz esetben küszöbön állhat egy erős fegyveres konfliktus is Ukrajna és Oroszország között, amelyben egyértelműen ki kell jelentenünk, hogy Putyin az agresszor, és Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása mellett”

- mondta.

Felháborítónak nevezte, hogy Orbán Viktor nem utasította vissza Vlagyimir Putyin elnöknek azt a felvetését, hogy Magyarországnak ki kellene lépnie a NATO-ból.

„Orbán Viktor odáig jutott a Ruszkik haza! kijelentésétől, hogy most az oroszok hazajárnak Magyarországra, és gyakorlatilag gyámkodás alá helyezték Orbán Viktort és a magyar hatóságok jelentős részét. Mi ezzel szemben az Európai Unióban, az egységben és a NATO-ban látjuk Magyarország jövőjét, mi a keresztény gyökerű Nyugat-Európához tartozunk, a NATO-nak leszünk hűséges szövetségesei” - hangsúlyozta, és hozzátette:

„nem látjuk akadályát annak, hogy az Európai Unióban a hadügyek közös irányítás alá tartozzanak, közös európai haderőben és haderőfejlesztésben látjuk Magyarország jövőjét is.”

Márki-Zay a honvédelem területén szükséges fejlesztések közül kiemelte egyebek közt a kibervédelmet. A dezinformációt nagyon komoly fenyegetésnek minősítette, „amely ellen Orbán Viktor enyhén szólva nem lépett fel, nekünk viszont fel kell lépni”.

A haderő nem üzlet

Vadai Ágnes kiemelte: „aktívan kell alakítani a NATO politikáját, illetve az Európai Unió közös védelmi, biztonsági politikáját annak érdekében, hogy a magyar érdekek, a magyar értékek valóban érvényesüljenek ebben a két szervezetben”. Az EU-ban „nemcsak a hadseregek együttműködését támogatjuk, hanem az európai titkosszolgálatok és az európai hadiipar együttműködését is szeretnénk” - tette hozzá.

„Támogatjuk a magyar honvédség modernizálását. Azonban a titkos, nem a haza érdekét szolgáló beszerzéseket nem támogatjuk. Éppen ezért a 2010 utáni valamennyi haditechnikai beszerzést át fogjuk tekinteni”

- helyezte kilátásba arra az esetre, ha az Egységben Magyarországért pártszövetség kormányra kerül.

Szerinte nem lehet úgy megkötni ezeket a szerződéseket, ezekről nem lehet úgy beszélni, hogy arról legalább a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság, vagy a Nemzetbiztonsági Bizottság tagjai ne tudnának, ma viszont ez a helyzet.

„Ezeket a kérdéseket nem vitatták meg nemzettel, miközben állandóan nemzeti ügyről beszélnek”. Mint megjegyezte, nem is csoda, hogy a honvédelmi miniszter nem vitatja meg ezeket a dolgokat, hiszen világosan látszik, hogy

„ma már nem a honvédelmi miniszter az, aki irányítja a Honvédelmi Minisztériumot és a Magyar Honvédséget, hanem Palkovics László és Maróth Gáspár”.

Ők ugyanis Vadai szerint a hadsereg ügyét üzletnek tekintik, „mi pedig azt gondoljuk, hogy a Magyar Honvédségnek az a dolga, hogy védje a hazát”.

A további teendőket illetően egyebek közt kitért arra: az állomány számára világossá akarják tenni, hogy céljuk a valós igényeken alapuló előmeneteli rendszer kialakítása. Tekintettel lesznek arra is: a katonát meg kell, hogy illesse ugyanolyan jó egészségügyi ellátás, szociális ellátás, vagy éppen lakhatási ellátás, mint bárki mást.