Szemben az államosítással: az MTA nem mond le a kutatóintézeteiről

Szemben az államosítással: az MTA nem mond le a kutatóintézeteiről

Palkovics László nem fogadja el a helyzetet.

Az MTA közgyűlése nagy többséggel úgy döntött, hogy az akadémia szervezetén belül szeretnék tartani a kutatóintézet-hálózatot - mondta Lovász László elnök.

Az MTA közgyűlése három lehetőség közül választhatott ma: marad házon belül a kutatóintézeti hálózat, külön költségvetéssel, autonómiával; kikerülne az Akadémia alól, és új köztestület lenne; vagy pedig az MTA-tól teljesen függetlenül az Országgyűlés alá tartozna.

A hvg.hu információi szerint a testület végül csak az első javaslatról szavazott, így nemet mondtak az Orbán-kormány központosítási javaslatára.

Frissítés:

Palkovics László az MTA döntése után a hvg.hu-nak elmondta: "egészen máshogy látom a dolgot", szerinte kaotikus volt a szavazás, nem tiszta a politikai nyilatkozat sem. "Határozott szándéka a kormánynak", hogy kivegye az MTA alól a kutatóintézeti hálózatot, "további tárgyalások szükségesek", "a kialakult helyzetet nem tudjuk elfogadni". Minden nappal nő a bizonytalanság, ez nem jó a kutatóintézeti hálózatnak.

Az innovációs miniszter közölte, júniusban már mindenképp módosítanák a vonatkozó jogszabályokat, de a kormány nem einstandolni akarja a hálózatot, csak egy másik pályára akarja állítani.