"Magyarország megbízható partnere Oroszországnak"

Az orosz diplomácia vezetője szerint túlértékelték az európaiak önállóságát a világban, az ukrán válság megmutatta, hogy az Európai Unió mennyire függ Washingtontól. Hozzátette: Oroszország egy erős unióval szeretne együttműködni, amelyik saját érdekeiből kiindulva építi nemzetközi kapcsolatait, és nem mindenáron az atlanti szolidaritást helyezi előtérbe.
    
Meglátása szerint abszurd az a feltétel, hogy az Oroszországot sújtó európai szankciók enyhítésének vagy megszüntetésének a minszki megállapodás teljesítése a feltétele, hiszen Oroszország nem közvetlenül érintett a konfliktusban, és ez felbátorítja Kijevet a megállapodás szabotálására. Ebből az következik, hogy az ukrán hatalom felelőtlen politizálásának túszává vált az Európai Unió és Oroszország közötti viszony - fogalmazott a lap szerdai számában.
    
A paksi atomerőmű Roszatom által tervezett bővítését stratégiai jelentőségűnek nevezte, hozzátéve, nincs kétsége a felől, hogy a magyar kormány megnyugtató választ ad Brüsszel kérdéseire a projekttel kapcsolatban.
    
Szergej Lavrov szerint a NATO az orosz határok közelében folyamatosan növekvő katonai potenciállal és az amerikai rakétavédelmi rendszer európai telepítésével tudatosan ássa alá a kontinensen a stratégiai egyensúlyt. Hozzátette: az orosz fél megteszi a szükséges lépéseket a nemzetbiztonságot fenyegető veszélyek elhárítására, ugyanakkor kész az együttműködésre.