Szereposztó dívány: Nagy Feróval, G. Fodor Gáborral és Schmidt Máriával is ünnepelhetik a rendszerváltást a nagykövetségek

A Népszava szerint listát írt a Külügyminisztérium arról, milyen NER-celebekkel ünnepelhetik a rendszerváltozás harmincadik évfordulóját a magyar külképviseletek.

A kötelezően választható történészeket, elemzőket, művészeket felvonultató névsor ugyan elég vegyesre sikeredett, de a diplomaták körében így is kiverte a biztosítékot.

A lapnak névtelenül nyilatkozó forrás szerint

sem az előző kormányok idején, de 2010 óta sem találkoztak hasonló "sorvezetővel".

A neve elhallgatását kérő diplomata szerint a külképviseletek eddig önállóan rendezhettek ilyen programokat, és úgy fogalmazott:

"Egy valamire való nagykövetségek képesnek kell lennie arra, hogy megszervezzen egy megemlékezést és oda az országot megfelelően reprezentáló előadókat hívjon meg."

Különösen szembeötlő, hogy a listán

aktív, máig élő történészek, politológusok közül például senki nem szerepel.

Még olyan sem, akit egyébként fideszesként tartanak számon.

A történészek, szociológusok között feltűnik például Bauer Béla, aki a Századvég munkatársa, Kozma Imre atya és Gerő András is, aki a Közép-Európai Egyetemen tanít, de a kormánynak is írt már tanulmányokat milliókért Nánay Mihály, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke; viszont nem maradt ki Schmidt Mária és Tallai Gábor, a Terror Háza programigazgatója.

A névsort gazdagítja a mára teljesen kormánypárti ökörszabályok szerint gondolkodó Takaró Mihály irodalomtörténész, ugyanakkor a politológusok között megtaláljuk az európai jobb- és baloldal vezetőit egyaránt bíráló Frank Füredit is. Fricz Tamás, G. Fodor Gábor, Kiszelly Zoltán és Lánczi Tamás mellett pedig szerepelnek az Alapjogokért Központ elemzői, Párkányi Eszter és Szabó Dávid József is.

A színészek, rendezők között megtalálni a Fidesszel szimpatizáló Cseke Pétert, Eperjes Károlyt, Nemcsák Károlyt és Reviczky Gábort, illetve Rudolf Pétert és Gárdos Péter író-rendező is.

A táncművészek között jelen van Bozsik Yvettet és Markó Ivánt, de ott van a kormánymédiából jól ismert Apáti Bence, a Magyar Nemzet főmunkatársa is.

A zenészek között van az Amaninda ütősegyüttes, a Budapest Klezmer Band, a Csík Zenekaron, Dresch Mihály, de megtalálni azt a Szalóki Ágit is, aki nyílt levélben kérte számon a rabszolgatörvény elleni tüntetésekkor az MTVA-székházba bejutni próbáló ellenzéki képviselőket.

Külön kategóriát képez a könnyűzene, itt a lista élén természetesen Ákosért versenyezhetnek a külképviseletek, de ugyanúgy mehet a licit az utóbbi időben turbófideszessé vált Nagy Feró vezette Beatricére, a Fidesz mellett nyíltan kiálló Vastag Csaba, Vikidál Gyula, Varga Miklós, valamint az Ismerős Arcok is.